Subota, 11 srpnja, 2020

OPET STIŽE DRASTIČNA PROMJENA VREMENA, VAKULA SE OGLASIO NA RIJETKO VIĐEN NAČIN: Izgleda da ćemo ovu veljaču dobro zapamtiti

Vikend donosi novi, zamjetan porast temperature pa već sada možemo reći da će ova veljača biti ne samo znatno toplija od one prošlogodišnje, već i od prosječne veljače

Omiljen i prilično osebujan meteorolog Zoran Vakula objavio je novu vremensku prognozu čiji je dio objavljen u pjesmi, ne bi li meteorolog dočarao kako je zapravo prevrtljiva veljača ove godine. Naime, nakon zatopljenja i južine, ponovno stiže promjena vremena, ali ni ona neće potrajati.

“I bi promjena – olakšanje meteoropatima,
ali i kojekakve nove nevolje nekim’ drugima.
Južina je prestala,
i temperatura pala,

ali i kiša, ponegdje i ne mala.
Čak je bilo i tuče, grmljavine, nevremena,
a i više od 10 cm snijega blizu Sljemena.
I sjevernjak i bura su zapuhali,

i dodatno nam zahladnjenje dali.

Uz vjetrovito vrijeme i daljnje jačanje anticiklone
i sljedećih će dana neki trebati zaklone.
Ne i ljubitelji vedrine i sve toplijih sunčevih zraka,
s kojima će nam svakodnevno biti i 2-4 minute manje mraka.
Atmosfera će se stabilizirati,
oborine gotovo posvuda izostati,
ali ne i na kopnu jutarnji “minusi”.
Srećom, znatno manji od onih na koje su navikli Rusi.
(A ne tako davno i neki Ameri…)”, objavio je Vakula.

Stiže anticiklona

Meteorolog navodi kako je temperatura zraka u ponedjeljak diljem zemlje bila niža od nedjelje, ponegdje i za više od pet stupnjeva. Posvuda je bilo kiše, ponegdje i obilne.

Na vrijeme će sljedećih dana sve više djelovati anticiklona pa će se atmosfera stabilizirati. Oborine može biti još rijetko gdje, uglavnom u  gorskim i istočnim krajevima. Na kopnu će ponovno, već od utorka – biti jutarnjih “minusa” pa je u prometu nužan oprez zbog moguće poledice, a na Jadranu će nevolje nekima prouzročiti jaka i olujna bura i tramontana, i to čak češće u južnijim krajevima nego u sjevernijima, prognozira Vakula za HRT.

Novo zatopljenje za vikend

Vikend donosi novi, zamjetan porast temperature pa već sada možemo reći da će ova veljača biti ne samo znatno toplija od one prošlogodišnje, već i od prosječne veljače, kaže meteorolog.

Da će ovaj dio Europe doživjeti proljetno vrijeme objavio je i servis Severe Weather Europe.

Danas će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti djelomice sunčano, a oborine će uglavnom izostati. Jutarnja temperatura bit će oko 0 °C, a danju će porasti na vrijednosti oko 6 °C. Dojmu hladnoće pridonosit će umjeren, prolazno i jak sjeverozapadni vjetar.

Središnja Hrvatska bit će uglavnom suha, uz više sunca nego jučer. Hladno jutro uz minuse, no temperatura će tijekom dana porasti na sedam ili osam stupnjeva. U gorju i na sjevernom Jadranu još vjetrovitije, uz često i jak sjevernjak i buru, koja će uglavnom podno Velebita imati olujne udare. Uz djelomice sunčano vrijeme jutro će u gorju biti hladno, a najviša temperatura oko 4 °C. Duž obale toplije, od 10 do 13 °C.

U srednjoj i južnoj Dalmaciji bura će biti jača, a olujni udari češći. Većinom će biti sunčano, uz temperaturu od četiri do sedam stupnjeva Celzijevih, u unutrašnjosti Dalmacije ponegdje i nižu od 0 °C te najvišu od 5 °C u unutrašnjosti do 10 °C na obali i otocima. Zbog jakog vjetra doimat će se hladnije.

Sunčanije i stabilnije vrijeme

Srijeda će donijeti stabilnije i sunčanije vrijeme, no još uvijek vjetrovito i hladno.

Na kopnu sljedećih dana većinom suho. Uz promjenjivu naoblaku oborine su moguće samo rijetko, uglavnom na istoku i u Gorskom kotaru i Lici.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> (VIDEO) NEĆETE VJEROVATI ŠTO JE PUPOVAC IZVALIO U SABORU: Vrijeđao Hrvate i izrugivao katolike!
>>> HDZ-ova zastupnica Glavak o Pupovčevom ispadu: ‘Možemo razumjeti motive izgovorenog’
>>> LUKA MODRIĆ JE OPET KRALJ: ‘Da nije bilo njega, Ajax bi nas žive pojeo!’
>>> VRAČAJU SE: BiH će preuzeti svoje građane koji su zarobljeni kao pripadnici IS-a
Komentari

Komentari