Ponedjeljak, 13 srpnja, 2020

OPET SE JAVIO ĐIKIĆ: Sad kaže da se corona virusa ne moramo bojati jer je puno manje opasan od gripe

Jedini lijek protiv bilo kojeg virusa, pa tako i protiv korona virusa je cijepljenje ili da ga prebolimo. Ovoga virusa ne moramo se bojati jer je puno manje opasan od gripe ili nekih drugih bolesti. A jedini pravi lijek protiv bilo koje bolesti je – znanje, rekao je jučer profesor Ivan Đikić u svojem predavanju učenicima i nastavnicima Osnovne škole “Ivo Andrić” u novozagrebačkom naselju Sopot.

Ivan Đikić je u posjet učenicima došao na poziv nastavnika geografije Dejana Nemčića, u skloopu Nemčićeva projekta suradnje škole s poznatim znanstvenicima, ali i drugima koji su u svojim područjima napravili uspjehe.

Tako su novozagrebački učenici jučer čuli kako je sad iznimno važno slušati upute i savjete naših epidemiologa, ali i da nikako ne odustaju od učenja, čak i ako proglase karantenu. Sudjelujte u online učenju, napomenuo je Đikić za 24 sata

– Bolje su reagirali oni koji su bili bolje pripremljeni. Važno je znati da je javno zdravstvo temelj čuvanja zdravlja, a to je u Hrvatskoj izvrsno postavljeni sustav. Zato je u ovoj situaciji iznimno važno da slušamo njihove savjete i upute te da što manje uzimamo informacije s nepoznatih internetskih stranica. Opasan je jedino zato što ne znamo što nam može donijeti. Prevencija je jedina obrana, te da ga prebolimo. Naš sustav objedinjen Nastavnim zavodom za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” priprema se za ovakve situacije već 80 godina, a naši su epidemiolozi izvrsni – istaknuo je Đikić, koji je pojasnio i da je izuzetno važno primijeniti pravila karantene i zaštite zbog onih koji su u realnoj opasnosti od virusa. To su starije osobe, kronični bolesnici i oni smanjenog imuniteta, što pokazuju brojke iz Kine i Italije.

– S Italijom je problem što se virus počeo širiti puna tri mjeseca prije nego što je to uopće itko znao, a stigao je s radnicima iz Kine, kojih je jako mnogo. Kad su detektirani prvi zaraženi, već je bilo kasno jer se virus raširio po bolnicama i domovima za starije – istaknuo je ugledni znanstvenik.

Baš svaki život je dragocjen

U Hrvatskoj, dodao je, nismo dopustili širenje zaraze u bolnice. Najvažnije je ne paničariti, nego paziti da ga ne širimo među rizičnim skupinama, jer je dragocjen svaki život i zbog svih onih kojima bi virus mogao predstavljati životnu opasnost moramo se čuvati.

Đikić istodobno smatra i kako bi zapravo bilo bolje da što više onih koji nisu rizični dobije Covid-19, kako bi razvili antitijela i bili sigurniji za sljedeću sezonu. Toplije vrijeme sigurno će utjecati na smanjenje zaraze jer sunce ubija viruse, no važnije je, kaže, da se virus što više proširi i da ga što više ljudi preboli. Nitko, naime, ne može reći što će se događati sljedeće zime, kako će virus mutirati i hoće li biti cjepiva. To naglašavaju svi stručnjaci, pa tako i dr. Đikić.

Stoga je važno da znanstvenici sad imaju mogućnost ispitati baš sve detalje oko virusa kako bismo dobili odgovore na pitanja poput onog zašto djeca mlađa od devet godina praktički uopće ne obolijevaju od virusa.

Više ulagati u istraživanja

Zbog toga je najvažnije da političari i ekonomija shvate koliko je važno ulagati u znanost i istraživanje novih bolesti poput korona virusa. Ne treba paničariti, već ulagati u znanost.

– Ne ulaže se u najopasnije, nego u najprofitabilnije bolesti. Svjetska zdravstvena organizacija je 2018. objavila da je, od deset najopasnijih bolesti, devet uzrokovano virusima, a deseta je nepoznata. I stoga bi najvažnije bilo preusmjeriti i do 20 posto državnih budžeta u istraživanje tih najopasnijih bolesti, umjesto sadašnjih ispod jedan posto. Najveće je pitanje što će biti za godinu-dvije – ističe Ivan Đikić.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> ‘Ako osjetite ove 3 ‘bezazlene’ stvari, možda ste i vi pokupili virus…’
>>> PRIJETI MU 3 GODINE ZATVORA: Muškarac zaražen korona virusom ušetao u bolnicu, TREBAO JE BITI U SAMOIZOLACIJI!
>>> Ugradnja ovog čipa bi vas mogla zaštititi od virusa, tvrde stručnjaci
Komentari

Komentari