“Jeste li vi mene ikada čuli da nazivam Hrvatsku ustaškom državom? Jeste li ikada čuli ili vidjeli da sam uspoređivao Hrvatsku od 1990. na ovamo s bilo kojom nacističkom, fašističkom tvorevinom?”, kazao je saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac gostujući kod Aleksandra Stankovića u Nedjeljom u 2.

Iako spomenuti voditelj, kada su u pitanju gosti s druge strane političkog spektra, nakon ovakvih odgovora inzistira na potpitanjima, u slučaju Pupovca to nije učinio na razočarenje javnosti jer, materijala bi imao.

Naime, Pupovac je vrsni diplomat i riječi bira vrlo pažljivo, no u intervjuu za banjalučku Radio-televizije Republike Srpske (RTRS), danom u rujnu 2017., puno je toga kazao o “ustašama u Hrvatskoj”.

Govoreći o HDZ-u za vrijeme Tomislava Karamarka te o HOS-ovoj ploči s natpisom “Za dom spremni”, Pupovac je ocijenio da se ustaštvo 25 godina taložilo u Hrvatskoj.

“Ustaštvo se 25 godina taložilo u Hrvatskoj i s pločom u Jasenovcu je zapravo “puknulo poput čira”, ocijenio je Pupovac.

Rječit je bio po ovom pitanju i u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju iz davne 2011. godine kada je pak govorio o ustaštvu kao hrvatskoj realnosti.

“Naša je realnost da se i danas oskvrnjuju spomen-kosturnice žrtava ustaškog režima, naša je realnost da su nam gradovi i naselja ‘ukrašeni’ ustaškim simbolima i veličanjem ustaških prvaka, naša je realnost da se pjevaju pjesme kojima se veliča poglavnika i njegove pobočnike, i naša je realnost da ulice još uvijek nose nazive ratnih zločinaca kao što je Mile Budak”, kazao je tada Pupovac dodajući da problem Hrvatske “nije četništvo, nego ustaštvo”.

A da Pupovac rehabilitirano ustaštvo u Hrvatskoj vidi i u 2018. godini, potvrdio je i na nedavnoj konferenciji za medije na kojoj je reagirao na zahtjeve braniteljskih udruga za tematskom sjednicom na kojoj se trebao odrediti nedvojben stav ovog saborskog zastupnika o Oluji i Domovinskom ratu.

“Ratni zločin je ratni zločin. Ne trebamo li odlučnije govoriti protiv rehabilitacije NDH u Hrvatskoj?”, kazao je tada Pupovac aludirajući pritom na Oluju koja je oslobodila Hrvatsku od velikosrpske agresije zbog čega je utkana u temelje hrvatske države.

“Ono što nas brine je normalizacija ustaštva i ustaških zločina u glavnim medijima”, zaključio je na koncu Pupovac.

Bilten čiji je Pupovac izdavač, a financiraju ga hrvatski porezni obveznici

I dok je Vučić jasno kazao da je “Hrvatska nacistička tvorevina”, Pupovac je u svojim diplomatskim izjavama iznio stav o “ustaštvu kao problemu Hrvatske”, “ustaštvu koje je svakodnevnica diljem Hrvatske” te “medijima koji normaliziraju ustaštvo”.

U ovom kontekstu vrijedi spomenuti i Bilten koji izdaje Srpsko narodno vijeće čiji je Pupovac predsjednik, a koji “donosi prikaz glavnih problema s kojima se susreću Srbi u Hrvatskoj”, kako stoji na stranicama SNV-a.

U Biltenu #10 tako se u uvodu navodi: “Retorika kojoj smo prijašnjih godina najčešće mogli svjedočiti u desno orijentiranim medijima u 2016. je postala dio naše svakodnevnice, a
njezini su autori postali relevantni faktori u kreiranju javnog mnijenja. Dokazuje to čitav niz javnih okupljanja, grafita na ulicama hrvatskih gradova, povika na stadionima, ali i diskriminatornih, revizionističkih izjava koje nerijetko dolaze od visokih državnih dužnosnika.”

“Zbog snažnog revizionističkog stava Vlade kojim se de facto težilo izjednačavanju
zločinačke Nezavisne Države Hrvatske (ndh) i socijalističke Jugoslavije, a što je na kraju u javnosti rezultiralo ublaživanjem naravi ustaškog režima, predstavnici žrtava Drugog svjetskog rata i antifašisti u aprilu su odbili sudjelovati na državnoj komemoraciji u Jasenovcu”, nastavlja se dalje u istom Biltenu financiranom od hrvatskih poreznih obveznika, a koji u nastavku navodi da je ovome značajno doprinijela Katolička crkva.

Bilten koji na 149 stranica navodi tzv. primjere ustaštva u Hrvatskoj, imenujući pritom i brojne pojedince, skupine, ali i medije detaljno možete proučiti ovdje.

Bilten#14 na isti način govori o Hrvatskoj te ističe da su “javne akcije koje imaju antisrpsko ili profašističko obilježje i dalje ostale uobičajene na ulicama Hrvatske.”

U ovom broju Biltena nastavlja se o “uobičajenim javni događajima kojima se negiraju razmjeri ustaških zločina počinjeni u Drugom svjetskom ratu i nizu javnih događaja čije je glavno obilježje historijski revizionizam”.

Također, i u ovom broju Biltena na 126 stranica pobrojavaju se pojedinci, skupine i mediji koji su doprinijeli “historijskom revionizmu” (pri čemu se aludira na ustaštvo) “uobičajenom na hrvatskim ulicama i u javnom prostoru”.

Inače, kao izdavač Biltena potpisuje se Milorad Pupovac koji “nikada nije izgovorio rečenicu – Hrvatska je ustaška država”.

Izvor: Narod.hr


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<

>>> Četnički zločinac i silovatelj djevojčice od 15 godina dolazi u lov na Banovinu!

>>> VUČIĆ ZAPRIJETIO HRVATSKOJ ZBOG PUPOVCA: Evo što je poručio

>>> CSI Velebit – Istraga drskog pokušaja atentata na Milorada Pupovca

KOmentari
Prati nas i ne propusti ekskluzive!