Srijeda, 5 kolovoza, 2020

ONI TO NEĆE TRPJETI: Poziv na potpunu jednosatnu blokadu prometa u petak u Srbiji

Društvenim mrežama u Srbiji širi se poziv na prosvjed u petak 8. lipnja protiv poskupljenja goriva, koji podupiru i pojedine oporbene parlamentarne stranke, dok vlada premijerke Ane Brnabić o tim pozivima zasad šuti, a predsjednik države poručuje kako s prosvjedima nema nikakav problem.

Prosvjed kojim se zahtjeva smanjenje državnih taksi na gorivo trebao biti održan jednosatnom blokadom prometa u petak u 17 sati na svim cestama u Srbiji.
Skupina, koja je na Facebooku do ponedjeljka popodne s podskupinama u mnogim gradovima Srbije okupila više od 90.000 članova, vozačima je posredstvom društvenih mreža proslijedila poziv da se pridruže prosvjedu građana širom Srbije i, zaustavljajući svoje automobile, na jedan sat blokiraju promet u petak u 17 sati.
Zastupnik konzervativnog pokreta Dveri Dragan Vesović pozvao je u ponedjeljak na tiskovnoj konferenciji u Skupštini Srbije “građane koji su pogođeni rastom cijene goriva” da zaustave vozila i time ukažu vladi Srbije da se “financijska stabilnost ne može provoditi samo stavljanjem ruke u džep ionako siromašnih građana”.

Vesović tvrdi kako je  gorivo u Srbiji za dvadesetak centi skuplje nego u većini zemalja nastalih raspadom bivše Jugoslavije, te da je Srbija  svojom poreznom politikom “još dublje zavukla ruku u džep građana”, jer od cijene litre goriva u maloprodaji 55,2 posto “uzima za sebe”.

Cijena litre benzina je oko 1,38 eura, kvalitetniji bezolovni benzin košta oko 1,43 eura, a litra dizela je oko 1,30 eura.

Velika većina beogradskih elektroničkih medija za sada ignorira činjenicu da se društvenim mrežama šire pozivi na prosvjed, a na pitanje da komentira najavljenu blokadu prometa, predsjednik Srbije Aleksandar Vučiuć novinarima je danas rekao kako građani “mogu prosvjedovati koliko hoće”, istodobno kritizirajući i pozive oporbe na prosvjed.

“Radite šta god hoćete, ali ne možete ugrožavati živote ljudi. Našli su se neki politički luđaci, koji bi zaustavili promet, a šta ako netko nastrada? Tko će biti kriv? Građani moraju znati tko će biti kriv. A što se mene tiče, možete prosvjedovati koliko hoćete, s tim nemam nikakav problem”, poručio je Vučić. Hina


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<

>>>  ŠTO ĆE SE SADA DOGODITI? Kovač i Stier smijenjeni s funkcija u HDZ-u

>>> BUNT PROTIV BUNTOVNIKA: Kalmeta – Stier i Kovač apsolutno trebaju napustiti svoje funkcije u HDZ-u

>>> Brkić: Ne možemo ponižavati 400.000 ljudi koji su dali svoje mišljenje za referendum

>>> NESLUŽBENO: POZNATA PRESUDA?! Evo koliko će zatvora dobiti Zdravko Mamić i ostali okrivljenici

Komentari

Komentari