Nedjelja, 29 ožujka, 2020

ONI DOLAZE: Prvih 50 izbjeglica iz Sirije useljava se u državne stanove u Sisku

Migranti su u Hrvatsku došli kroz program preseljenja iz Turske kao prva skupina od ukupno 250 izbjeglica koji će odlaskom iz Kutine i useljavanjem u Sisak dobiti status azilanata.

Iz Isusovačke službe za izbjeglice izvijestili su u utorak da će sredinom srpnja u Sisak biti preseljeno pedesetak državljana Sirije koji imaju izbjeglički status, javlja portal Novosti.

Riječ je o ljudima koji su odlukom Vlade u Hrvatsku došli kroz program preseljenja iz Turske kao prva skupina od ukupno 250 izbjeglica, koji će dolaskom iz Prihvatilišta za tražitelje azila u Kutini i useljavanjem u državne stambene objekte u Sisku, dobiti status azilanata.

“Tim povodom predstavnici Isusovačke službe u Sisku su održali edukativni sastanak s djelatnicima državne uprave, gradske i županijske vlasti, te odgojnih, obrazovnih, zdravstvenih i drugih ustanova, te socijalnih i humanitarnih institucija, izvijestila je Hina. ‘Želimo da sve bude spremno za njihov dolazak i uključenje u zajednicu, te da se osjećaju dobrodošli”, rekla je na sastanku suradnica za komunikaciju JRS Hrvatska Martina Prokl Predragović.

“Želja nam je nastaviti njegovati dijalog, uspostaviti buduću i unaprijediti postojeću suradnju, partnerstvo, razumijevanje i susretljivost Grada Siska prema potrebama i prava izbjeglica u Hrvatskoj. Cilj nam je izgraditi mrežu kontakata i upoznati vas s obvezama i mogućnostima koje vam predstoje kao nositeljima dijela integracijskih i administrativnih aktivnosti povodom dolaska izbjeglica u Sisak. Ovaj program podrazumijeva pripremu i senzibilizaciju lokalne zajednice i institucija koje djeluju kao dionici u procesu integracije novih sugrađana u hrvatsko društvo te uže lokalne mikrosredine”, dodala je Prokl Predragović.

U Sisku je Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje već pripremio deset državnih stanova za prihvat azilanata, a deset ih se još uređuje za slične potrebe, rečeno je na sastanku.

Aktivnosti vezane uz prihvat i kompletnu integraciju osoba vodit će Isusovačka služba za izbjeglice, a Ministarstvo unutarnjih poslova proces će sufinancirati europskim sredstvima.

Za sve će azilante biti organizirani seminari učenja hrvatskog jezika, djeca će se uključiti u osnovne škole, a nakon dodatnog stručnog osposobljavanja, odnosno prekvalifikacije, odrasli će se uz kontakte s poslodavcima, uključiti u projekt zapošljavanja.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> STRUČNJAK OTKRIO ZAPANJUJUĆ PODATAK, HRVATSKA KATASTROFA MOGLA SE SPRIJEČITI? ‘Ovo što se danas događa najavljeno je još 1978.’
>>> TVRDI DA ZNA ZAŠTO KOLINDA OKLIJEVA S OBJAVOM KANDIDATURE: ‘Postoji kompromitirajuća snimka’
>>> OBJAVLJENA NOVA LISTA NAJBOGATIJIH HRVATA: Došlo je do velikog obrata, s popisa ispao čovjek koji je nekad bio najmoćniji u regiji
>>> Pogledajte Culejov ‘govor za pamćenje’
Komentari

Komentari