Utorak, 14 srpnja, 2020

Oko 300 osoba iz BiH čeka izručenje iz Sirije, među njima 200 djece

Na području Sirije trenutno boravi oko 300 osoba porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a među njima je 200 djece, objavio je danas sarajevski “Dnevni avaz”, pozivajući se na neimenovane izvore iz različitih institucija bosanskohercegovačke vlasti.

Kako se navodi, vlasti u BiH i sigurnosne agencije imaju informacije da je u zarobljeničkim logorima u Siriji najmanje 50 muškaraca koji su se borili u islamističkim terorističkim organizacijama i isto toliko žena.

Ranije se nagađalo da je u Siriji i 80-oro djece čiji su roditelji iz BiH, ali je prema trenutnoj procjeni njihov broj znatno veći i iznosi čak 200.

Prema tvrdnjama izvora sarajevskog lista, vlasti u BiH su sve manje spremne preuzeti odgovornost za povratak žena čiji su muževi poginuli ratujući u Siriji i Iraku, kao i njihove djece.

“Vijeće ministara trebalo je još prošle godine formirati koordinacijsko tijelo koje bi se bavilo problemom povratka žena i djece iz Sirije porijeklom iz BiH, ali do sada to nije učinjeno. Upravo veliki broj djece koja su rođena proteklih godina u Siriji, a čija su oba ili jedan roditelj porijeklom iz BiH usporit će cijeli proces povratka u zemlju“” naveo je neimenovani izvor.

Dnevni avaz navodi da navodno nema suglasnosti da se majke i djeca vrate iz Sirije u BiH, čak i u slučaju da žene budu procesuirane pred bh. pravosuđem.

U BiH je u travnju vraćen Ibro Ćufurović iz Velike Kladuše, koji je ratovao u Siriji i Iraku gdje je bio zarobljen, a izručenje je obavljeno u dogovoru s vladom SAD.

On sada u pritvoru čeka suđenje za terorizam, a isti postupak slijedi i za Armina Čurta, još jednog bivšeg pripadnika Islamske države (IS) čije je izručenje dogovoreno, prenosi Hina.

“Zar je bitniji taj borac Islamske države što su ga vratili u BiH, od žena i djece koji svakodnevno pate po kampovima u Siriji. Bojim se da još dugo neće doći svojim kućama. U pitanju su desetine žena, a ne jedna”, izjavila je Alema Dolamić iz Tešnja koja se dugo bori kako bi osigurala povratak svoje sestre iz Sirije./HMS/

Komentari

Komentari