Petak, 10 srpnja, 2020

OGLASIO SE VAKULA: ‘Vruće vam je? Neki rekordi su već pali, a bit će toga još – moglo bi se dogoditi nešto što nije od 1948.! ‘

Do kraja tjedna bit će još toplije, no već sljedeći tjedan vrijeme će biti podnošljivije

HRT-ov meteorolog Zoran Vakula objavio je novu vremensku prognozu u kojoj navodi kako “ekstremi ne posustaju” te je danas u nekim dijelovima zemlje i “rekordno toplo”.

Nakon što je svibanj bio jedan od najhladnijih u povijesti mjerenja, te u mnogim mjestima čak rekordno kišovit, stiglo je jedno od najtoplijih razdoblja ovog dijela godine.

“Ovaj će utorak mjestimice biti već četvrti vrući dan u nizu, primjerice u Daruvaru, Kninu i Makarskoj, te na splitskom Marjanu i zagrebačkome Griču, a taj niz će se nastaviti do kraja tjedna, ponegdje i početkom sljedećega, osobito u južnijim krajevima. Pritom će vrućih dana biti gotovo posvuda, osim u najvišem gorju. Premda, ni ondje nije i neće biti osobito svježe”, kazao je Vakula.

Padaju rekordi

Primjerice, u nedjelju i ponedjeljak je na Zavižanu najviša dnevna temperatura zraka bila blizu lipanjskog rekorda od 24,4 stupnja izmjerenog 19. lipnja 2012. Tada su bila 24,0 stupnja, a u nastavku tjedna bit će još i viša. “Postoji vrlo velika vjerojatnost ‘rušenja’ rekorda, osobito u subotu. Štoviše, postoji čak mogućnost da ‘padne’ i apsolutno najviša temperatura zraka na Zavižanu – 28,3 °C, od 22. srpnja 2015. godine”, navodi Vakula.

Najviše dnevne vrijednosti prošlih dana na Zavižanu samo su malo niže od najnižih vrijednosti na, primjerice, Marjanu, koje su prosječno oko 19-20 °C, a prošlih su dana oko 24 °C. Jutros čak 24,6 °C. Ostvare li se prognoze, koje su sve vjerojatnije, gotovo i sigurne – srednja temperatura zraka – i najniža i najviša dnevna – ovoga tjedna na Marjanu će biti druga najviša od 1948. godine, otkako postoje mjerenja, prenosi net.hr

Tople noći i na kontinentu

U prvoj polovici lipnja na kopnu tople noći baš i nisu česte, no prošle noći i jutra temperatura nije pala ispod 20 stupnjeva na više meteoroloških postaja DHMZ-a. Prema trenutačno dostupnim podacima, tako je bilo u Đakovu, Kutjevu, Bjelovaru i Zagrebu.

“Koliko je to rijetko za ovo doba godine možda najbolje svjedoči podatak da je jutrošnjih gričkih 22,1 °C, među najvišim vrijednostima ikada izmjerenim od 1. siječnja do 11. lipnja. Štoviše, prema još neslužbenim i nepotvrđenim analizama, čak je izjednačen rekord od 8. lipnja 2003. godine. A podaci postoje još od 1881.”, kaže Vakula.

Sljedeći tjedan bit će podnošljiviji

Do kraja tjedna bit će još toplije, no već sljedeći tjedan vrijeme će biti podnošljivije, prognozira Vakula.

U nastavku tjedna pripremite se na nastavak iznadprosječne topline – većinom vruće dane, a i mnogima teško podnošljive noći, koje će tople biti uzduž cijelog Jadrana, pa i u nekim mjestima kopnene Hrvatske… Ljeto prije ljeta, barem prema astronomskom računanju”, navodi meteorolog koji dodaje i upozorenje: ne zaboravite piti mnogo tekućine, izbjegavajte teže napore u toplom dijelu dana i ne pretjerujte sa snižavanjem temperature klimatizacijskih uređaja.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> ‘KIRIN DJELUJE LJUTO I UPLAŠENO’: Lokalni novinar iznio jako neugodne informacije o misterioznoj smrti mladog pročelnika
>>> Dr. sc. Mato Palić: ‘Pupovac se ruga s Domovinskim ratom koji je temelj nastanka suvremene Hrvatske’
>>> (VIDEO) Zekanović oprao Pupovca! Jesu li navijači problem zato što pjevaju domoljubne pjesme?
>>> Milorad Pupovac: Ako je Stanimirović ratni zločinac, onda sam to i ja. Neka me DORH čuje – ja sam ratni zločinac!
Komentari

Komentari