Subota, 24 listopada, 2020

ODVJETNIK RATKA MLADIĆA: ‘Njegovo stanje je kritično. Smršavio je, izgubio snagu, ne može jesti…’

Zdravstveno stanje osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića je kritično zbog unutrašnjeg krvarenja nakon operacije debelog crijeva prije dva mjeseca, rekao je za sarajevski portal Klix njegov odvjetnik Miodrag Stojanović.

– To je ispod kritične granice, ne može mu zarasti rana zbog čega stalno krvari. Smršavio je, izgubio snagu i ne može jesti. Trenutno je smješten na liječenju unutar pritvorske jedinice i nema nikakvih pomaka u vezi s premještanjem za liječenje – dodao je Stojanović.

Predsjednik Mehanizma za međunarodne tribunale (MICT) Carmel Agius, suda koji je naslijedio predmete Haškog tribunala, objavio je da će dva preostala suđenja s područja bivše Jugoslavije – bivšem zapovjedniku Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću, te u predmetu Stanišić i Simatović, biti završena u prvoj polovici 2021. godine.

Presuda Mladiću

General Vojske Republike Srpske Mladić je prvostupanjskom presudom Tribunala u Hagu, čiji je rad naslijedio Mehanizam, u studenom 2017. osuđen na doživotni zatvor zbog genocida i ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini te u pritvoru čeka okončanje žalbenog postupka i drugostupanjsku presudu, podsjeća Aljazeera Balkans.

Bivšeg zapovjednika Vojske RS-a sud je tada proglasio krivim za genocid počinjen u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, teroriziranje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperskom paljbom i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce od 1992. do 1995. godine.

Na tu je presudu žalbu uložila obrana, a tužiteljstvo se žalilo na dio presude kojom je Tribunal oslobodio Mladića optužbe za genocid u još šest općina u Bosni i Hercegovini.

Mladić je u pritvoru u Scheveningenu od 31. svibnja 2011, a prvu optužnicu protiv njega Haški tribunal podigao je još u studenom 1995.

Odgođena konferencija

Mehanizam za kaznene sudove u Hagu odgodio je statusnu konferenciju u postupku protiv Mladića, koja je bila zakazana za 29. svibnja, a trebala je biti održana videovezom.

Sudac je odlučio odgoditi konferenciju, na kojoj se razmatraju pitanja u vezi s pritvorom, zdravljem, posjetama i drugim statusnim pitanjima haških pritvorenika, dok ne bude uvjeta da se konferencija održi u sudnici u prisutnosti Mladića i njegovog branitelja.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> SEVERINA PRED FINANCIJSKI KRAHOM: Traži pomoć države, poslovala je s gubitkom a svota nije mala
>>> Hrvatski tjednik: Dramatičan razlaz Plenkovića i Krstičevića u višesatnoj svađi?
>>> CECA ZARAZILA POLA ESTRADE? Hitno se moraju javiti svi koji su s Arkanovom udovicom bili u kontaktu!
>>> ‘Ovo je nezamislivo!’ Milanović šokiran, znate li kakav scenarij nam slijedi iza izbora?
>>> Mojmiri nije bilo lako: Jeste vidjeli što se sinoć dogodilo u RTL Direktu?
Komentari

Komentari