foto: FaH

ODBIJENI SVI HRVATSKI AMANDMANI NA IZVJEŠĆE O BIH!

Podijeli

Danas je nastavljeno zasjedanje Europskog parlamenta, na kojem su parlamentarci glasali o prihvaćanju amandmana na Prijedlog izvješća o Bosni i Hercegovini za 2020. godinu, koji je ranije usvojilo Povjerenstvo za vanjske poslove EU parlamenta.

Svi amandmani na tekst Prijedloga rezolucije hrvatskih eurozastupnika su uvjerljivom većinom odbačeni. Ovo predstavlja veliki politički poraz za hrvatsku diplomaciju, jer nije spomenuta niti konstitutivnost niti legitimno predstavljanje. Navodno se tijekom jučerašnjeg dana vodila velika politička borba između bosanskohercegovačkih lobista i hrvatskih zastupnika u smislu prihvaćanja ili odbijanja predloženih amandmana.

Hrvatski europarlamentarci Željana Zovko, Ruža Tomašić, Tonino Picula i Sunčana Glavak oštro su na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta kritizirali prijedlog teksta izvješća Europskog parlamenta o Bosni i Hercegovini u kojem se niti jednom ne spominju prava konstitutivnih naroda.

HDZ-ova eurozastupnica Željana Zovko u raspravi je ustvrdila kako je izvješće pokušaj brisanja konstitutivnosti naroda.

“Neki u ovome parlamentu pokušavaju izbrisati konstitutivne narode iz realnosti Bosne i Hercegovine. Upozoravam Vas, to je jednom rezultiralo velikom tragedijom”, poručila je HDZ-ova Željana Zovko, usporedivši pokušaje ukidanja konstitutivnih naroda s politikom Slobodana Miloševića.

Izvješće će danas, u formi rezolucije, u drugom glasanju prihvatiti ili odbaciti Evropski parlament.

 

Komentari

Najnovije