Ponedjeljak, 13 srpnja, 2020

Od sutra se mijenja Pravilnik o porezu na dohodak: Uvodi se 5 neoporezivih primitaka

Od nedjelje, 1. rujna neoporezivi iznos dnevnice za službena putovanja u Hrvatskoj iznosi 200 kuna, što je 30 kuna više nego do tada, utvrđeno je izmjenama Pravilnika o porezu na dohodak, kojima se uvodi i pet novih neoporezivih primitaka koje će poslodavci moći isplatiti odnosno omogućiti svojim radnicima.

Izmjene i dopune Pravilnika o porezu na dohodak stupaju na snagu 1. rujna. Novi pravilnik uvodi pet novih neoporezivih primitaka.

Neoporezivi će biti troškovi prehrane radnika do 5000 kuna godišnje kao paušalna naknada ili do 12.000 kuna godišnje za troškove prehrane za vrijeme radnog odnosa kod poslodavca na temelju vjerodostojne isprave te pod uvjetom da su računi izdani na poslodavca i plaćeni bezgotovinskim putem. Ova dva troška se međusobno isključuju u istom poreznom razdoblju pa se poslodavci moraju odlučiti za jedan od oblika podmirenja troškova prehrane.

Od prvog rujna neoporeziv primitak je i naknada za podmirivanje troškova ugostiteljskih, turističkih i drugih usluga namijenjenih odmoru radnika prema propisima ministarstva nadležnog za turizam u iznosu do 2500 kuna godišnje. Novi su neoporezivi primici i troškovi smještaja radnika za vrijeme radnog odnosa kod poslodavca do visine stvarnih izdataka te naknade za troškove redovne skrbi djece radnika isplaćene na račun radnika temeljem vjerodostojne dokumentacije ustanova predškolskog odgoja, ali i drugih pravnih ili fizičkih osoba koje temeljem posebnih propisa i odluka nadležnog tijela skrbe o djetetu predškolske dobi.

Dnevnice koje se isplaćuju za službena putovanja i za rad na terenu u Hrvatskoj umjesto dosadašnjih 170 kuna od 1. rujna iznosit će 200 kuna. Pola dnevnice će, umjesto dosadašnjih 85 kuna iznositi 100 kuna. Iz Porezne uprave ističu da fizičke osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost, odnosno obrtnici, za sebe osobno mogu iskoristiti pravo na nove neoporezive primitke. Hina

Komentari

Komentari