Od ponoći u Sjevernoj Irskoj istječe zabrana pobačaja i kreću istospolni brakovi

Podijeli

Zakoni će promijeniti u ponoć na temelju odluke britanskog parlamenta, donesene umjesto vlade u Belfastu koja ne zasjeda već gotovo tri godine.  Sjeverna Irska jedini je dio Ujedinjenog Kraljevstva koji ne dopušta istospolne brakove, a za razliku od Engleske, Škotske i Walesa, zakoni u toj regiji zabranjuju i pobačaj, osim u slučaju kad je ugrožen život majke.

Regionalna vlada u Belfastu pala je u siječnju 2017. nakon skandala vezanog za održivi sustav grijanja, čime se raspala podjela moći između dvije zajednice u tom tijelu, određena Sporazumom na Veliki petak iz 1998. kojim je završeno nekoliko desetljeća sukoba u pokrajini.

Britanski zastupnici su u srpnju velikom većinom odlučili prisiliti vladu u Londonu da promijeni te zakone da budu u skladu s ostatkom UK-a ako vlada u Belfastu ne bude ponovno uspostavljena do 21. listopada.

Aktivističke skupine su za ponedjeljak isplanirale niz događanja kako bi pozdravile promjene. Agencije ističu slučajeve žena kojima je bio potreban medicinski indicirani

Pritisak za promjenu zakona iz viktorijanskog doba pojačao se proteklih godina, posebice nakon što je susjedna Republika Irska prošle godine velikom većinom glasala za ukidanje sličnog zakona, pod pritiskom propagande iz postkršćanskog protestantskog dijela svijeta.

Ako se vlada u Belfastu ne vrati na posao do ponoći, pobačaj će postati dekriminaliziran i time će započeti savjetodavni period koji će biti dovršen do ožujka iduće godine.

“Ovo je loš zakon koji se implementira kroz loš proces, s lošim posljedicama i za žene i za nerođenu djecu”, istaknula je protivnica pobačaja Dawn McAvoy.

Britanski parlament će o istospolnim brakovima u Sjevernoj Irskoj odlučiti do sredine siječnja iduće godine.

Komentari

Najnovije