Zagreb, 27.07.2020 - Ministar zdravstva Vili Beroš i predsjednik Uprave APIS-a Saša Bilić predstavili su na konferenciji za medije mobilnu aplikaciju "Stop COVID-19". Na fotografiji Vili Beroš. foto HINA/ Daniel KASAP/ dk

Od 1. veljače četiri velike promjene? Za kafiće se sprema novo pravilo…

Podijeli

Stožer zasad razmatra o prodaji kave za van u kafićima, sportskim aktivnostima, otvaranju teretana i povratku osnovnoškolaca u klupe

Prodaja kave za van u kafićima, sportske aktivnosti, otvaranje teretana i povratak svih osnovnoškolaca u klupe. To su potezi koje Nacionalni stožer zasad još razmatra kada je riječ o popuštanju epidemioloških mjera 1.veljače. Potvrdio je to nakon današnjeg sastanka Stožera s premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrima Vili Beroš, a konačna odluka u tome koje će se mjere ublažiti ili ukinuti bit će donesena tijekom sljedećeg tjedna, javlja RTL.

Hoće li se s početkom veljače dogoditi već spominjana relaksacija mjera, odlučit će se tek idućeg tjedna. Kako je nakon sastanka stožera s Vladom obznanio ministar zdravlja, izuzetno zadovoljavajuće stanje dopušta da se o relaksaciji – razmišlja. “Mi možemo sada planirati nešto, međutim ako za tri-četiri dana iskrsne neka nova okolnost, u smislu pojave nove varijante virusa u Hrvatskoj, sve to pada u vodu. Sve moramo planirati ispočetka. Prema tome, vrlo dinamičan i zahtjevan proces, koji su svi ministri shvatili vrlo ozbiljno i danas dobili zahtjev što i kako početkom tjedna evaluirati”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Tako će se recimo razgovarati o povratku djece od petog do osmog razreda natrag u klupe, a prve na redu za popuštanje mjera mogle bi biti sportske aktivnosti. “Netko zagovara otvaranje teretana, to je potpuno legitimno. Međutim, nitko nikome ne brani da ide trčati oko Jaruna, da ode na Sljeme, dakle da se bavi fizičkom aktivnosti i mimo teretana. Ali nemojte misliti da moje riječi znače da nećemo otvarati teretane”, kaže Beroš.

Primjedbe ugostitelja se slušaju

Otvarati kafiće i restorane zasad se ne planira, ali se slušaju primjedbe ugostitelja. “Pojedini kafići su zatvoreni, a s druge strane imamo izdavanje toplih napitaka, kava na kioscima, benzinskim postajama i pekarnicama što zasigurno nije dobro. Stoga smo razgovarali i o tome, rezultate tih analiza imat ćete početkom tjedna”, tvrdi Beroš.

U Nacionalnoj udruzi ugostitelja zadovoljni su što je njihovo pismo koje ukazuje na spomenute probleme uzeto u obzir. “Uistinu se nadam da će se od 1. veljače kafićima dopustiti prodaja njihova asortimana za ponijeti. Nismo očekivali nekakvo revolucionarno popuštanje mjera, imamo dobre rezultate i njih bi trebalo zadržati. Toga smo svjesni”, poručuje predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja Jelena Tabak.

Što očekuju građani?

“Fale kafići, bolje da se otvore. Bar štekati? Bar štekati, da, mogu imat razmak, ali barem da se nešto događa”, kaže Zlatko iz Splita. “Kako se po crkvama radi, imate određeni broj vjernika koji dođu, tako bi trebalo i u kafiće i restorane”, dodaje Tonči iz Splita.

“Sport. Sport, jer diže moral ljudima”, jasno će Saša iz Zagreba. “Ništa ne bih otvarala, ni teretane, ni kafiće, ni klubove, ništa. Još strože mjere, zbog djece, starijih, općenito zbog svih”, kaže Nada iz Zagreba.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

>>> VODEĆI HRVATSKI SUDAC JASAN : Uzvikivanje “Za dom spremni” ne može biti kazneno djelo
>>> Novi soj korone je 50 posto zarazniji, ovo su njegovi simptomi
>>> PRAVA ISTINA! Od čega je točno umrila najmlađa žrtva korone
>>> Eldorado u Europi: Jedna su od najbogatijih zemalja svijeta, a sada će biti još bogatiji!
Komentari

Najnovije