Utorak, 2 lipnja, 2020

OČAJNIČKI KRIK STANOVNIKA IZ UNIŠTENOG GRADA: ‘Nema hrane, nema struje, ničega. Nek se vrate džihadisti, tad nam je bilo bolje’

Grad je svakodnevno bio bombardiran, bilo da je riječ o zračnim napadima, artiljerijskoj vatri ili napadima bombaša samoubojica

Obitelji koje žive u ruševinama iračkog grada Mosula žele da se Islamska država vrati jer je sada život toliko težak u bombardiranim ruševinama grada, prenosi Daily Mail. Majka troje djece Yaazi Ibrahim objasnila je kako je u potpunosti ovisna o donacijama hrane i kako sada živi s obitelji u blatnoj kolibi nakon što je njezin dom uništen tijekom rata.

Uništeni desetci tisuća domova

“Život pod Islamskom državom bio je bolji. Što je vlast učinila za nas? Dva mjeseca nismo dobili obroke hrane. Daju nam struju na dva sata i onda je ugase. Umorni smo,” izjavila je jedna od Yaazijinih prijateljica za Channel 4.

Mosul je pao 2014. godine u ruke ISIS, te se svijet usmjerio na rastući problem ISIS-a. Mosul je najveći grad koji je zauzeo ISIS, te je bio pod njihovom kontrolom sve dok ga konačno nisu oslobodile iračke snage u lipnju 2018. godine. Međutim, kako bi ga oslobodili, iračke snage, koje su imale podršku kurdskih snaga, bile su prisiljene na ulične borbe.

Grad je svakodnevno bio bombardiran, bilo da je riječ o zračnim napadima, artiljerijskoj vatri ili napadima bombaša samoubojica. U tom periodu, desetci tisuća domova bili su uništeni zajedno sa 90 posto bolnica, desetke škola i gotovo cijelim dijelom starog grada Mosula. Upravo zbog toga, veliki dijelovi Mosula nisu pogodni za život – nema hrane, vode ni skloništa.

Život u strahu i teroru

Humanitarne agencije pretpostavljaju kako će biti potrebno 50 milijardi dolara i pet godina kako bi se grad mogao obnoviti, a kako bi obnovila osnovna infrastruktura bit će potrebno gotovo jedna milijarda dolara. Međutim, ne zazivaju svi povratak terorističke skupine. Yaazi živi u istočnom dijelu grada, gdje su najteži uvjeti za život, dok su u zapadnom dijelu grada malo lakši uvjeti.

Saadi Mohammed, koja živi na zapadu, kaže kako je život pod Islamskom državom bio obilježen strahom i terorom, a sada kada su otišli ona želi da njezina kćer studira. Naime, ISIS je namettnuo ekstremističku verziju sunitskog Islama na svojem području, te su zabranili pušenje cigareta, ples, glazbu i sve prednosti modernog života, kao što su internet i mobilni telefoni. Teroristi su palili knjižnice, uništavali povijesne esponente, te su oduzimali ženama prava dok su istovremeno nastojali uništiti LGBT zajednicu.

Otkako je Mosul oslobođen, život se počeo lagano vraćati u grad. Prošlog mjeseca se u lokalnom muzeju održala izložba suvremene umjetnosti nakon što je muzej djelomično obnovljen, a prošli tjedan pao je posljednje područje takozvanog kalifata nakon što su kurdske snage uz podršku međunarodne koalicije protjerale iz bijednog logora izvan Baghouza, Sirija.

Sirijske demokratske snage smatraju da zarobljavanje Baghouza nije kraj borbe protiv ISIS-a, već nova faza u ratu koji se nastavlja.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> ŽIVITE U NJEMAČKOJ? Ovo morate znati, od 1. travnja uvode se nova pravila
>>> STANKOVIĆ O THOMPSONU I POLITICI: ‘Meni taj tip nikako ne paše, ali..’
>>> Mirujete, a srce vam tuče kao ludo? Doznajte prijeti li vam prerana smrt
>>> PUPOVAC U BEOGRADSKIM MEDIJIMA LIKUJE: Hrvatska se raspada, nema budućnost ?
Komentari

Komentari