Očajan rasplet situacije u Petrinji – sve su glumili? Šprajc: ‘Spušten je zastor…’

Podijeli

Nakon što je najavljena gradnja kontejnerskog naselja ništa značajno se nije pomaknulo, a očigledno ni izgradilo; Petrinjci sve manje vjeruju kako će svi radovi biti gotovi do kraja idućeg mjeseca

U sinoćnjem RTL Direktu Zoran Šprajc dao je komentar o zbivanjima na petrinjskom području, točnije o gradnji kontejnerskog naselja na nekadašnjem Sajmištu koji izgleda kao neka vrsta predstave, nazvana “Mi gradimo kontejnersko naselje, kontejnersko naselje gradi nas”.

Veliki vojni bager

“Odred vojnika i časnika vješto je glumio da nešto radi, jedni su držali lopate, drugi geodetske instrumente, časnici su kao nešto važno zapisivali, a u pozadini je stajao veliki vojni bager koji je motor upalio točno kad je trebalo – kad je na ledinu došla skupina ministara i lokalnih političara praćena medijima”, rekao je Šprajc.

Tomo Medved, jedan od glavnih aktera cijele ove priče, šef Stožera civilne zaštite zadužen za uklanjanje posljedica razornog potresa, rekao je da će se u narednih 20 dana realizirati smještaj u mobilne kućice i kontejnere, ali nakon toga na gradilištu je “spušten zastor”, ministri i mediji su se razišli svojim kućama, vojnici svojim vojarnama, a bager se ugasio i otada se više nije palio.

Austrijski Strabag u međuvremenu je potpisao ugovor za “novu kontejnersku predstavu, ali ti se glumci na pozornici još nisu ni pojavili”. Za mjesec dana bi na nekadašnjem Sajmištu Petrinjci trebali živjeti, raditi, jesti i spavati, a osim kontejnera imat će pučku kuhinju i objekt za dječju psihološku pomoć. No, radova na naselju nema.

Život i rad u kontejnerskom naselju

Nakon što je najavljena gradnja kontejnerskog naselja ništa značajno se nije pomaknulo, a očigledno ni izgradilo. Na petrinjskoj ledini bit će postavljeno 120 kontejnera za obrtnike i 100 kontejnera ta stanovanje u kojima će živjeti Petrinjci čiji su stanovi uništeni u potresu, prenosi Danas.hr

Nakon 20 godina u kontejnersko naselje iz centra grada seli se i Ivonin frizerski salon, koja nakon što joj je zgrada u kojoj se nalazi dobila crvenu naljepnicu, nema koga ni gdje šišati. “Slabo se javljaju, od mase ljudi sam čula da su se odselili, kolegice su četiri otvorile, nas ostalih 15 sjedimo kod kuće i čekamo. Ne znam ni ja što. Kontejnersko naselje? Da, koje je po svemu sudeći još uvijek bara. Kažu da će to biti za tri tjedna, ja mislim da će biti za tri mjeseca po svemu sudeći”, izjavila je Ivona Ramušćak, vlasnica frizerskog salona za RTL.

Ivona će u kontejnerskom raditi, a Miljenko i raditi i živjeti. Osim njega seli se i njegov kafić. “I bez lokala u centru i bez kuće. Jedno i drugo biste imali u naselju? To bi bilo idealno. Nadam se da će se brzo pokrenuti i da će to naselje nastati, privremeno dok se riješi sve kako je u planu”, rekao je ugostitelj Miljenko Podgorski.

Plan za kontejnersko naselje bio je velik, a prije dva tjedna sve je izgledalo kao da će naselje niknuti već sutradan. No, sve je izglednije da su na terenu političari bili na slikanju, a vojnici i bageri na prividnom radu. Na terenu su, osim blata, bili samo mjeritelji koji su pomogli poravnati dio na kojem će, valjda, jednog dana biti naselje, pripremili su podlogu. “Dogovaramo se s Gradom Petrinjom, provode se još neka geofizička istraživanja, ali i dogovaramo troškove i tko će što pokriti. Ono što nam je važno da sve te troškove učinimo prihvatljivima kako bi ih mogli refundirati iz europskih fondova”, rekao je potpredsjednik Vlade Boris Milošević.

Veći dio posla na gradu

Iz Vlade su rekli da je veći dio posla na gradu, a gradonačelnik Petrinje, Darinko Dumbović, rekao je kako je do sada uloženo 17 milijuna kuna za infrastrukturu, najavio je da radovi počinju u srijedu i radit će se u dvije smjene, a zapelo je u – proceduri. “Ubrzano smo požurili proceduru koja je kod ovakvih katastrofa najveći problem. Sutra i preksutra se što se mene tiče treba događati, da radimo non stop, a sve ostalo je promašaj mene i premijera”, rekao je Dumbović.

Radove će izvoditi austrijska tvrtka što se domaćim građevinarima baš i nije svidjelo. “Zašto je odabrana austrijska tvrtka, a ne domaća? To morate pitati grad Petrinju”, kazao je Milošević. Usprkos najavama da će sve biti uskoro gotovo, Petrinjci ne vjeruju da će svi radovi biti gotovi do kraja idućeg mjeseca jer je njima svaki dan kao vječnost. “Kao godina, stalno nešto čekamo, iščekujemo, ne vidim više smisla, čekati, moramo se pokrenuti”, rekla je Ramušćak.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

>>> NIJE SAMO NOVAC: Procurila tajna izraelske moći – Pfizeru su dali obećanje kojem nisu mogli odoljeti
>>> Od 1. veljače četiri velike promjene? Za kafiće se sprema novo pravilo…
>>> Žena s obitelji došla iz Francuske u Hrvatsku: U 3 rečenice rekla je sve o našoj državi…
>>> Banka isplatila čovjeku 15.000 kn pa ga tužila! Tražili su da im vrati novac…
Komentari

Najnovije