Miroslav Lazanski

Objavili užasan podatak: Znate li tko čini 25 posto svih umrlih od korone u Hrvatskoj

Podijeli

‘Do jučer je bilo ukupno 66 preminulih korisnika domova, što čini 25 posto u ukupnom broju preminulih’, kazao je epidemiolog Branko Kolarić

Danas je Međunarodni dan starijih osoba, a tim povodom u Zagrebu je održana konstituirajuća sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe. Nakon konstituirajuće sjednice, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović rekao je novinarima da su inspekcije poslane u Dom za starije u Dugom Ratu sljedećeg jutra nakon požara u kojem je smrtno stradalo dvoje štićenika tog doma.

Aladrović najavio promjene pravila za domove za starije

“Nije se poštovao dopušteni broj korisnika doma. Umjesto 20, bila su 23 korisnika. Čekamo rezultate istraživanja policije i Županijskog državnog odvjetništva. Nećemo imati toleranciju na nepoštivanje pravila”, poručio je ministar Aladrović.

Također je najavio da će u domovima za starije broj korisnika biti ograničen na onaj o koliko se ondje mogu brinuti.

“Imamo probleme koji su se gomilali godinama, ali to nam nije izlika da ih ne počnemo rješavati. Zakon bi trebao dosta toga definirati, očekujemo da će do kraja listopada biti u javnom savjetovanju”, rekao je ministar Aladrović.

U domovima za starije od Covida-19 preminulo 66 osoba

Epidemiolog i član Znanstvenog savjeta Vlade RH Branko Kolarić kazao je, pak, kako su u ponedjeljak izdane nove upute socijalnim ustanovama koje pružaju smještaj starijim osobama i osobama s teškoćama.

“Regulirali smo pitanja posjeta i izolacija. Radimo još mjere za mentalno zdravlje zaposlenika i korisnike domova, ali i za sve starije osobe koje žive izvan domova. Pobrinut ćemo se da naši stariji dobiju najbolju skrb što se tiče epidemije”, rekao je Kolarić.

Poručuje kako negiranje epidemije ne pomaže, a mjere su relativno jednostavne. “Nije to tako složeno da ih se sljedećih pet, šest mjeseci ne bismo mogli pridržavati.”

“Do jučer je bilo ukupno 66 preminulih korisnika domova, što čini 25 posto u ukupnom broju preminulih”, dodao je.

U usporedbi s nekim drugim zemljama stojimo dobro, kazao je.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Horor nakon testa za koronu: ‘Ženi je kroz nos počela curiti moždana tekućina…’
>>> Policajac je naredio ženi da otvori prtljažnik, nije imao pojma da ga ona slika
>>> Ništa maske i distanca! Stručnjak tvrdi: Evo kako se stvarno zaštititi od korone…
>>> Hrvate zgranula nova mjera Stožera: ‘Ovo je totalni lockdown, ovo je kraj…’
Komentari

Najnovije