OBJAŠNJENJE ZAŠTO – Prvi put u povijesti, negativna cijena barela nafte u Sjedinjenim Državama

Podijeli

Barel WTI-a srušio se u ponedjeljak, da bi se na večernjim tržištima u večernjim satima trgovao na -37,63 dolara. Cijene trpe pad potražnje i zasićenje skladišnih kapaciteta.

Ovo nikad prije nije viđeno. Cijene nafte u New Yorku, pale su u ponedjeljak. Na tržištima američka sirova nafta izgubila je gotovo 300% u večernjim satima, prelazeći u negativnu zonu od -37,63 dolara. Ovo je najveći pad ikad zabilježen kod Bloomberga, čiji podaci datiraju od 1983. Taj je pad u velikoj mjeri posljedica tehničkih čimbenika s istekom ugovora o isporuci u svibnju ovog utorka.

Crno zlato trpi glavni dio pada potražnje zbog mjera ograničenja kako bi se zaustavilo širenja koronavirusa. Prema početnim procjenama, potrošnja nafte u svijetu smanjila se za 20 milijuna barela dnevno i neki tvrde da je stvar puno gora i da je pad veći od 30 milijuna barela dnevno. Prije pandemije, tržište je potraživalo oko 100 milijuna barela dnevno sirove nafte.

GLAVNI PROBLEM JE GDJE NAFTU POHRANITI?

Pored ovog šoka potražnje, dolazi i do skorog zasićenja skladišnih kapaciteta. Svijet je prepun crnog zlata, ne znajući više što bi s njim. Za skladište se koriste sve mogućnosti: naftovodi ili tanker na moru. Cijene najma brodova porasle su s 30 tisuća dolara dnevno na više od 150 tisuća dolara.

Sirove zalihe najvećeg svjetskog gospodarstva porasle su prošli tjedan za 19,25 milijuna barela, prema američkoj Upravi za energetske informacije. Veliko središte u Cushingu, Oklahoma, na rubu je zasićenja. Rezerve iznose 55 milijuna barela, mjesta ima za 76 milijuna barela.

Skladišta preko Atlantika toliko su puna da neki teksaški proizvođači prodaju svoje bačve za 2 dolara, pokazuju podaci Bloomberga. Čak smo mogli vidjeti i neke od njih kako plaćaju kako bi se riješili nafte. „Nema limita za buduće štete kad su zalihe i cjevovodi puni. Negativne cijene su moguće, ali takav fenomen će biti prolazan.

Oko 2010., tijekom eksplozije proizvodnje s revolucijom škriljaca, cijene na fizičkom tržištu dosegle su izuzetno niske razine. Kako je izvoz crnog zlata bio zabranjen, zalihe su se punile velikom brzinom. Proizvođači su naftu prodavali po bilo kojoj cijeni kako bi izbjegli zatvaranje izvora, što je vrlo skupa operacija.

RAZLIKE U CIJENAMA

U međuvremenu, takve razine cijena prisiljavaju na zatvaranje i vode do gubitka radnih mjesta. Operateri pokušavaju smanjiti troškove kako bi se nosili s niskim cijenama. Broj bušotina je pao prošlog tjedna, što je najveći tjedni pad od 2015. godine.

Pretrpana skladištu u Sjedinjenim Državama objašnjavaju rastući jaz u cijenama između europske referentne vrijednosti Brent i WTI.

Danas ističu ugovori, ulagači koji su ih kupili da bi ih jednostavno preprodali prije isteka roka, našli su se u vrlo problematičnoj situaciji jer nisu pronašli kupce i ne mogu si priuštiti isporuku predviđenu ugovorom pošto nemaju skladišnog prostora.

Cijena će biti korigirana čim završi prelazak na ugovore za lipanj. Ali neki su na tržištu rekli u ponedjeljak navečer da su sredstva već prebačena na ugovore s isporukom u srpnju … koji bi tada mogli opteretiti one iz lipnja.

Kratkoročno vjerojatno neće biti značajnog rasta cijena u kratkom roku. Prije nego što su cijene zašle u negativnu zonu, analitičari MFUG-a očekivali su cijene u idućim tjednima blizu 20 dolara za Brent i gotovo 10 dolara za WTI. Kao i uvijek, vidjet ćemo uspone i padove, ali trend će nesumnjivo biti prema dole. Barem dok nacije ne pomognu OPEC-u i njegovim partnerima donoseći znatna smanjenja.”

Sporazum o smanjenju proizvodnje za 10 milijuna barela dnevno potpisan je travnja. No, neće stupiti na snagu sve do 1. svibnja. Međutim ovaj dogovor nije previše uvjerio tržišta, koja smatraju da obećana smanjenja neće biti dovoljna da nadoknade masivan pad potražnje uzrokovan pandemijom.

Već je 05h02 u Brčko distriktu. Dok pišemo ovaj članak, pratimo cijenu nafte koja će vjerojatno i dalje padati. Očito tržište ne vjeruje u dogovoreno smanjenje proizvodnje nafte.

Autor: Mislav P. /Logicno

Komentari

Najnovije