OBILJEŽENA GODIŠNJICA OKUPACIJE ERNESTINOVA: na današnji dan je poginulo 28 branitelja, preko sto je ranjeno

Podijeli

U povodu 29. godišnjice okupacije Ernestinova u petak su u spomen na poginule branitelje i mještane ispred spomen-obilježja u ernestinovačkom Parku skulptura položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Na Ernestinovo je 20. studenoga 1991. krenulo 11 neprijateljskih oklopnih vozila, a branitelji su povlačeći se izvlačili i mještane. Ukupno je poginula 41 osoba.

Danas su poginulima odala počast izaslanstva Osječko-baranjske županije, lokalne samouprave i udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Župan Ivan Anušić, koji je kao branitelj bio sudionik tih događaja, rekao je kako su nakon pada Vukovara znali da neprijateljske snage kreću prema Osijeku i okolnim mjestima.

„Na današnji dan prije 29 godina Laslovo je ostalo u okruženju, Ernestinovo i Seleš su okupirani, napadnut je Antunovac, i tog dana sjećamo se kao jednog od najtežih dana 1991. godine na ovom području”, rekao je župan.

Istaknuo je da je na tom dijelu ratišta toga dana poginulo 28 branitelja, a više od sto ih je ranjeno.

“To je jedan od najtragičnijih dana. Ipak smo uspjeli zaustaviti njihov napad prema Osijeku“, rekao je župan Anušić.

“U Ernestinovu smo se danas, polaganjem vijenca i paljenjem svijeće prisjetili 28 hrvatskih branitelja koji su na današnji dan živote dali za samostalnost i suverenost Hrvatske. Njihovu žrtvu ne smijemo nikada zaboraviti kao ni žrtvu svih onih koji se i danas vode kao nestali. Trebamo u budućnosti graditi suživot i mir, a temelj za to je da oni koji su izvršili agresiju na Hrvatsku to priznaju i zatraže oprost, da oni koji danas slobodno šeću, a znaju gdje su posmrtni ostatci branitelja i civila, to napokon kažu i tako obiteljima pruže mogućnost da imaju gdje zapaliti svijeću svojim najmilijima, da se procesuiraju ratni zločinci za sve one strahote koje su počinili. To su jedini ispravni temelji za suživot i mir”, rekao je župan.

Komentari

Najnovije