Utorak, 26 svibnja, 2020

Obilježena 28. godišnjica pogibije Gordana Lederera

Na brdu Čukur kod Hrvatske Kostajnice obilježena je 28. godišnjica pogibije HRT-ova snimatelja Gordana Lederera, koji je život izgubio 1991. snimajući hrvatske branitelje u Domovinskom ratu.

– Životopis i ratni put Gordana Lederera

Snimatelj Gordan Lederer poginuo je na radnom zadatku dok je kamerom svjedočio istinu o Domovinskom ratu i agresiji na Hrvatsku. Na dan pogibije, točno prije 28 godina, na brdu Čukur iznad Kostajnice, izišao je iz zaklona kako bi snimio hrvatske branitelje u obrani Pounja. Pogođen snajperskim metkom i minom teško je ranjen. Napad bi možda i preživio da je general JNA Andrija Rašeta dozvolio transport helikopterom do zagrebačke bolnice.

Uz Lederera je u zadnjim trenutcima bilo desetak branitelja, među njima i sadašnji ministar Tomo Medved. Mnogi su došli i danas, prisjetiti se i odati počast. Uz obitelj, rodbinu, i kolege – podno spomen obilježja Slomljeni pejzaž vijence i cvijeće položili su i predstavnici Hrvatske radio televizije te lokalnih vlasti, ministar branitelja Tomo Medved kao izaslanik Vlade i hrvatske predsjednice.

Zapisi Gordana Lederera o prvim danima rata, istaknuto je u obraćanjima, bili su snažno sredstvo u borbi protiv laži i manipualcija druge strane. Tužna je činjenica da njegov ubojica za zaločin nije odgovarao. (HRT)

Komentari

Komentari