Nedjelja, 25 listopada, 2020

Obilježena 27 godišnjica ratnog zločina Armije BiH i progona Hrvata

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomen obilježju u katoličkom gredskom groblju u Bugojnu počelo je obilježavanje 27. obljetnice stradanja, progona i zločina nad Hrvatima Bugojna, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

-Počast stradalim bugojanskim Hrvatima odali su predstavnici koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO HR-HB te brojno izaslanstvo HNS-a i HDZ-a BiH općinske, županijske, entitetske i državne razine vlasti, koje je predvodila zamjenica predsjednika HDZ-a BiH zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma PS BiH Borjana Krišto, priopćeno je iz HDZ-a BiH.

Misu zadušnicu za sve stradale žrtve u župnoj crkvi sv. Ante predvodio je fra Nikica Vujica, definitor Franjevačke provincije Bosne Srebrene.

Foto: HDZ BiH

U ljeto 1993. iz Bugojna protjerano je 15.000 Hrvata – vojnika i civila. Oko dvije tisuće Hrvata zatvoreno je u logore gdje su prošli strašne torture.

Tračak nade, da će svoje najmilije pronaći i dostojanstveno sahraniti, za obitelji 19 nikad pronađenih Hrvata Bugojna ulila je prošlotjedna ekshumacija na Rostovu gdje su pronađena posmrtni ostaci za koje postoji velika vjerojatnost da se radi upravo o nestalim Hrvatima Bugojna.

Pronađeni posmrtni ostaci na Rostovu trebaju biti poruka da pravna država mora funkcionirati, a odgovorni za zločine biti procesuirani i izvedeni pred lice pravde./HMS/

Komentari

Komentari