Srijeda, 8 travnja, 2020

Obilježen dan antifašističke borbe u Brezovici

U šumi Brezovici nedaleko Siska, kod spomenika Sisačkom partizanskom odredu, radu akademskog kipara Želimira Janeša, u nazočnosti brojnih državnih i diplomatskih izaslanstava, bez mnogih gostiju, svečano je obilježen Dan antifašističke borbe.

Na poziv organizatora obilježavanja, Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA) RH, ove su godine izaslanstva uz spomenik položila po cvijet, koji im je pripremio organizator, a zamoljeni su da sredstva za vijence uplate za obnovu spomenika.

Na ovom je mjestu prije 76 godina osnovana prva antifašistička postrojba u Hrvatskoj pod vodstvom Vlade Janića Cape, podsjetio je u svom govoru izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, istarski župan Valter Flego.

Zbog toga, dodao je, na tom mjestu stoji s ponosom i zahvalnošću prvim antifašistima.
“Vođen idealima slobode, jednakosti i socijalne pravde narodnooslobodilački pokret razvio se u Hrvatskoj kao nigdje u Europi. Baš zbog toga valja se iznova sjetiti da je put do slobodne i neovisne europske Hrvatske bio dug. mučan i težak, te da je za sobom ostavio tisuće i tisuće poginulih. A posebno sam ponosan što su u sastavu Sisačkog partizanskog odreda djelovala i dva Istranina”, rekao je Flego.

Također je spomenuo kako borba koja je počela 1941. godine, svoje korijene ima u pobuni istarskih seljaka, koji su još 1921. godine ustali protiv fašističkog terora.

Slijedio je pokret labinskih rudara poznat kao Labinska Republika, koji se smatra prvim svjetskim antifašističkim ustankom, rekao je dodavši kako se antifašizam u Istri živi svaki dan, neukaljan i duboko ukorijenjen u istarsko tlo.

Župan  Flego apelirao je da se nikad ne smije dopustiti omalovažavanje antifašizma, te da se povijesna istina mora prenositi na mlade.

Dodao je kako su temelji hrvatske države postavljeni u vihoru Drugoga svjetskoga rata, a te su vrijednosti potvrđene u Domovinskom ratu. Braneći antifašizam, mi branimo demokraciju, zaključio je Flego.

 

Ministar Božinović: Živimo u demokratskom hrvatskom društvu

Iako je protokolom svečanosti bilo predviđeno da govori na svečanosti, ministar Božinović je samo novinarima uoči svečanosti dao izjavu.
“Hrvatska se država temelji na antifašističkim vrijednostima, kao što je temelj suvremene samostalne Republike Hrvatske Domovinski rat. Hrvatska se u Drugom svjetskom ratu našla na strani pobjednika i te vrijednosti danas baštinimo”, rekao je Božinović.

Na pitanje novinara je li danas potrebna borba protiv fašizma, ministar Božinović istaknuo je kako danas u Hrvatskoj nema fašizma, a, dodao je,  ukoliko ga ima u marginalnim pojavama, kao i svugdje u svijetu, tome se treba suprotstaviti.

“Mi živimo u demokratskom društvu koje korača prema novom razdoblju, u kojem oslonac na sve ono što nam donosi novo doba mora biti naš vodič u budućnost”, dodao je Božinović.

U prigodnom glazbenom programu sudjelovali su operna pjevačica Barbara Othman i Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga RH.

HSP AS: Osnivanje prvog partizanskog odreda u Brezovici povijesna krivotvorina

Osnivanje prvog partizanskog odreda u šumi Brezovica kod Siska povijesna je krivotvorina, izjavila je u četvrtak dr. Vlatka Vukelića, dopredsjednica sisačke organizacije HSP dr. Ante Starčević, na konferenciji za novinare održanoj na rubu Brezovice, uoči današnje službene svečanosti obilježavanja Dana antifašističke borbe.

“Svake godine u ovo vrijeme upozoravamo na besmisao obilježavanja, a još više proslave 22. lipnja kao Dana antifašizma u rangu državnog praznika. Čitav niz povijesnih činjenica nas navode na ovakav stav. Bolna je istina kako je upravo područje šumne Bezovica veliko poslijeratno stratiše na kojem je život izgubilo oko šest tisuća osoba za što nitko nije odgovarao. Dana 22. lipnja 1941. godine ovdje se nije baš ništa dogodilo već je grupa sisačkih komunista, u strahu zbog raskidanja pakta između Njemačke i Rusije o nenapadanju, pobjegla u šumu kod sela Žabno”, rekla je Vukelić, na konferenciji za medije održanoj kod spomen-obilježja “Križ istine”,  u Selu Palanječkom, na rubu šume Brezovica.

Dodala je kako je to zatajena činjenica koju lokalne i državne vlasti ignoriraju, te najavila da će zato HSP AS hrvatskoj Vladi uputiti zahtjev za osnivanje posebnog povjerenstva kako bi se utvrdile žrtve i zločini iz Brezovice.

Vukelić je izrazila uvjerenje da će se na taj način ostvariti preduvjeti za ukidanje Dana antifašističke borbe na taj datum, 22. lipnja.

Slažete li se da treba ukinuti Dan antifašističke borbe na današnji datum podjelite na facebooku:

(Hina)
Komentari

Komentari