Ponedjeljak, 19 listopada, 2020

Obersnel piše Plenkoviću: “Nemojte hapsiti naše, nije fer žrtvovati ugled projekta EPK za postotke u izbornom ciklusu”

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel uputio je premijeru Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću otvoreno pismo nakon jučerašnjih premijerovih poziva policiji i DORH-u na ‘spektakularne akcije’ vezane uz ‘procesuiranje onih koji su vezani uz SDP’ te uz projekt Europske prijestolnice kulture.

Otvoreno pismo gradonačelnika Obersnela premijeru Plenkoviću prenosimo u cijelosti:

kao što vrlo dobro znate, projekt Europske prijestolnice kulture nema politički predznak, ni SDP-ov, ni HDZ-ov. Koliko mi je poznato, policija je prije tri, četiri mjeseca istraživala dokumentaciju o jednoj javnoj nabavi u tvrtki koja provodi EPK projekt, a što je (i je li išta) prijavila DORH-u, u ovom trenutku možemo samo nagađati temeljem medijskih natpisa. Stoga me čudi da pozivate na „spektakularne akcije“ precizirajući da su one nužne baš u projektu Europske prijestolnice kulture. Iz toga zaključujem da o nedavnom policijskom priopćenju znate više od mene, više od direktorice tvrtke i više od ljudi s čijim imenima se nepravedno i nepotrebno spekulira u medijima. Duboko sam vjerovao da ste čovjek posve drugačijih modela ponašanja i djelovanja. Razočarava me da EPK projekt povezujete s SDP-om jer čak ni ja to nikad nisam činio. Ovaj projekt nadrasta stranačku politiku, nacionalan je, europski. Nadrasta i mene i Vas. Stoga zaista nije fer koristiti ga u predizborne svrhe. A pogotovo nije fer žrtvovati njegov ugled za postotke u izbornom ciklusu. Izražavam duboko žaljenje i razočaranost izjavom koju ste dali jer ona je posve suprotna našoj dosadašnjoj kvalitetnoj suradnji.

Želim Vas obavijestiti ovim putem da, koliko je meni poznato, ni sadašnji ni bivši zaposlenici na ovom kulturnom projektu nisu članovi SDP-a i ne bi trebali biti dio političke utakmice SDP-a i HDZ-a. I ja želim da se otklone ikakve sumnje vezane uz pogodovanje u okviru postupka javne nabave koji je, uzgred rečeno, Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave u konačnici odobrila. No, smatram da to ne zahtijeva nikakve spektakularne akcije.

Vašom izjavom ozbiljno ste narušili trodiobu vlasti između izvršne, zakonodavne i sudbene što od Vas, kao europski orijentiranog političara, kakvim sam Vas doživljavao, nisam očekivao’, zaključuje gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> JE LI MOGUĆE SMIJENITI PREDSJEDNIKA? EVO ŠTO KAŽE USTAV!
>>> A što sad? Na jugu se zbog korone počeo događati očajan fenomen…
>>> ‘Pljunuo na hrvatski grb i dres’, a sada je otkrio kako je odbio igrati za Hrvatsku
>>> PA ZAR JOŠ UVIJEK NIJE KRAJ!? Uveli novu mjeru – Želite preko RH granice? Sad postoji još jedan uvjet…
>>> Jakov Sedlar: Šerbedžija i Pupovac dijele milijune, a Obuljen odbija financirati film o djeci ubijenoj u Domovinskom ratu
Komentari

Komentari