foto: riportal

OBERSNEL I NJEGOV ZAMJENIK BRANE PETOKRAKU: “Fašisti rade po noći jer su kukavice! Ne smijemo zatvarati oči pred onim što se događa u društvu”

Podijeli

Gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je u četvrtak da se zbog postavljene umjetničke instalacije “Spomenik crvenoj Rijeci” uz prosvjede javljaju i prijetnje te da su njegovu zamjeniku Nikoli Ivanišu razbijeni prozori i ispisani uvredljivi grafitina privatnoj poliklinici.

Obersnel je na aktualnom satu sjednice riječkoga Gradskog vijeća, odgovarajući na pitanje o okolnostima postavljanja te instalacije, rekao da se uz prosvjede pojavljuju i prijetnje, ponižavanja i fizički napadi, izvijestivši da su privatnoj liječničkoj poliklinici njegova zamjenika Nikole Ivaniša sinoć razbijeni prozori i ispisani uvredljivi grafiti.

To je umjetnička instalacija i stav uglednog umjetnika Nemanje Cvijanovića prema događajima u povijesti, naveo je gradonačelnik. “Posljednjih tridesetak godina se pokušava gurati pod tepih tema antifašizma i antifašističke borbe u kojima je sudjelovala i Hrvatska i zbog čega je u sadašnjim granicama”, ustvrdio je.

Odgovarao je na upit vijećnice SDP-a Sandre Krpan da obrazloži zbog čega zvijezda kao umjetnička instalacije treba biti postavljena na Riječkom neboderu. “U silnoj medijskoj raspravi gubi se poanta da se time odaje počast poginulim partizanima u oslobađanju Rijeke i podsjećanja na činjenicu da bi ovdje bez partizanskih pobjeda bila Italija”, rekla je Krpan.

Vojko Obersnel je istaknuo da je ta umjetnička instalacija dio programskog pravca Doba moći projekta Rijeka 2020 – Europske prijestolnice kulture, da je bila najavljena u prijavnoj knjizi te predstavljenom programu EPK. Nije pripremana i postavljena u tajnosti, rekao je.

Zamjenik gradonačelnika Rijeke Nikola Ivaniš nakon razgovora u policiji, nakon što mu je netko na vratima klinike napisao “GOVNO CRVENO” i razbio staklo, vratio se na sjednicu Gradskog vijeća. Kolege su mu dali podršku, a on je dao izjavu novinarima.

-Kada neki ljudi rade što hoće i kada se divljanje na Korzu nazove građanskim prosvjedom, onda je jasno da će to doći pred svačija vrata. Sada je došlo pred moja. Znaju da sam antifašist, Riječanin, znaju li ili ne znaju, ja sam i hrvatski branitelj iz 1991. godine.

Možda su roditelji onih koji su to napravili prošli kroz moju ustanovu, kao i mnogi branitelji jer sam uvijek pomagao i pomagat ću. Ostalo neka je na dušu pravnoj državi. Kažu da pravna država funkcionira, ali vidim da ne funkcionira. Da funkcionira, pred Gradskom vijećnicom se ne bi moglo vikati ono što se vikalo gradonačelniku Vojku Obersnelu i umjetniku Nemanji Cvijanoviću. Ja se toga sramim, kazao je Ivaniš.

On je uvjeren da je vandalski čin odrađen tijekom noći.

– Fašisti su kukavice jer rade pod okriljem noći i po skrivećki. Nadam se da će policija otkriti tko je to učinio. Strah me nije ni za što. Svoj svjetonazor imam cijeli život i nikada ga neću mijenjati. Da se bojim, koga, njih. Moja generacija je 1976., 1977., s Učka expressom odlazila u Beograd na utakmice NK Rijeke kada se oni nisu ni rodili. Cijelu noć smo putovali kako bi bodrili svoj klub.

Ti koji se sada potpisuju kao navijači Rijeke nisu navijači Rijeke. Znamo i od koga su instrumentalizirani. Nema tajne u hrvatskom društvu ako se želi da nema tajne, uvjeren je Ivaniš. Pojasnio je da je sve prijavio na 192.

Moje izjave ne nailaze na odobravanje u ekstremnim krugovima. Nadobivao sam se prijetećih pisama i telefonskih poziva. Ali ne bojim se nikoga jer je ovo moj grad i moja zemlja i neću tražiti zaštitu. Neka policija radi što misli.

Jedino što ću postaviti kamere na polikliniku. Iz ove zemlje mladi odlaze baš zato da ne bi morali tražiti zaštitu jer su pripadnici manjina – nacionalnih, vjerskih, seksulanih…

Tome se mora stati na kraj, poručio je Ivaniš.

Komentari

Najnovije