Ponedjeljak, 6 srpnja, 2020

O TOME SE NE GOVORI: U Hrvatskoj se godišnje ‘zamrači’ toliko milijardi da bismo mogli izgraditi 13 peljeških mostova

Hrvatska nije loša u naplati poreza, ali problem je preveliko oslanjanje baš na PDV

Hrvatskom proračunu godišnje se zamrači 3,5 milijardi eura ili 26 milijardi kuna što je svota utajenog poreza ili legalnim putevima izbjegnutog plaćanja poreza. o kolikoj se svoti radi može primjerice oslikati podatak da nam godišnje za isplatu mirovina nedostaje 17 milijardi kuna ili bi se moglo ugrubo reći da bi novca dostajalo za gradnju 13 peljeških mostova svake godine.

‘Europski porezni jaz’ naziv je studije koja je predstavljena u Europskom parlamentu i izazvala šokantne reakcije količinom od 825 milijardi eura godišnje, na koliko se procjenjuje ukupni porezni gubitak u članicama Unije.

Porezni stručnjaci kažu da bi se taj procijenjeni europski gubitak u stvarnosti mogao kretati od 750 do 900 milijardi eura utajenog poreza ili onog izbjegnutog, koji su građani i tvrtke zaobišli platiti legalnim putevima i zakonskim mogućnostima.

Europska studija kaže da nismo najlošiji, pri sredini smo ljestvice zbog učinkovitosti u naplati PDV-a, ali je naš problem preveliko oslanjanje baš na porez koji po istim stopama plaćaju svi u jednom društvu, imućni i siromašni – PDV je jednostavnije naplatiti od ostalih poreza, pa domaći proračun od njega bere više prihoda nego razvijene zemlje koje svoje proračune pune drugim vrstama poreza, piše Slobodna Dalmacija.

Međutim, kad je taj dnevnik želio saznati koliko građana i građanki Hrvatske ima štedne račune u inozemstvu i koliko su na to platili poreza u Hrvatskoj, naišli su na niz problema. Sve konkretno što su bili spremni kazati iz Porezne uprave je da danas razmjenjuju podatke sa 104 zemlje jer je na snazi novi sporazum koji je zamijenio europsku direktivu.

No unatoč tome, nećemo primjerice saznati ni koliko su kamata zaradili niti koliko su poreza građani platili u nekoj drugoj zemlji jer Porezna uprava tvrdi ovako: ”Vezano uz analizu podataka, razmijenjenih na temelju implementiranog zajedničkog standarda izvješćivanja o financijskim računima, u smislu podataka o uplaćenom porezu po osnovi financijske imovine u inozemstvu, izvješćujemo kako Porezna uprava ne vodi izdvojene evidencije po toj osnovi, s obzirom na to da se utvrđivanje porezne obveze hrvatskih rezidenata provodi prema načelu svjetskog dohotka”.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> PACIJENTICA PROGOVORILA O DR. JUSUPU: ‘Lažu svi odreda! Svi su znali što se događa, ali nikoga nije bilo briga’
>>> GDJE JE NESTALA 3. GARDIJSKA BRIGADA – KUNE??? OTVORENO PISMO HRT-u
>>> PROTJERANI VATRENI OSVANUO NA NASLOVNICAMA SVJETSKIH MEDIJA: Nećete vjerovati gdje bi mogao zaigrati
>>> ZAR STE SUMNJALI? Vučić pohvalio Hrvatsku zbog “korektnog odnosa” na summitu u Berlinu
Komentari

Komentari