NOVOST ZA VOZAČE: Važna izmjena za one koji putuje izvan Europe

Podijeli

Saborski zastupnici potvrdili su hrvatsko pristupanje Konvenciji o cestovnom prometu, odnosno Ženevskoj konvenciji koja će omogućiti važenje vozačkih dozvola izdanih u Hrvatskoj u zemljama strankama te konvencije.

Među tim zemljama su i SAD, Kanada, Japan, Australija i Argentina. Hrvatska je stranka Bečke konvencije prema kojoj međunarodne vozačke dozvole izdane u Hrvatskoj ne vrijede u državama koje su isključivo stranke Ženevske konvencije, zbog čega se pristupilo rješavanju tog problema..prenosi dnevno.hr

“Pristupanje Ženevskoj konvenciji uvelike će hrvatskim državljanima i predstavnicima hrvatskih tvrtki olakšati boravak u ovim državama”, kazao je državni tajnik u MUP-u Žarko Katić.

Potvrđivanje Ženevske konvencije također će omogućiti prometovanja vozila s hrvatskim registarskim oznakama po prometnicama onih država koje su isključivo stranke te konvencije.

U ovom je trenutku 79 država stranaka Bečke konvencije, a 98 država stranaka Ženevske konvencije, od kojih je 55 država stranaka Bečke konvencije, a među njima je i 21 država članica Europske unije.

Komentari

Najnovije