Subota, 11 srpnja, 2020

NOVINARI SU ‘NASJELI’?! LETICA I LATIN OTKRILI: ‘Zovko je imao privatne razloge za prosvjed’

Svoje viđenje prosvjeda “Novinarstvo ne damo”, a posebno uloge predsjednika HND-a Hrvoja Zovka koji ovaj prosvjed predvodi, za Projekt Velebit dao je Slaven Letica.

Letica u svojim razmišljanjima prema Zovku nije niti malo nježan:

“Ivan Milas jednom mi je biranim riječima pričao o obitelji Zovko, a usput mi se pohvalio da je “Malog” osobno zaposlio na HRT-u.Taj metaforički “Mali”, sadašnji borac za opstojnost slobodnog novinarstva, prije pet godina nije imao ništa protiv sudskih tužbi protiv novina i novinskih nakladnika”, podsjeća Slaven Letica uz objašnjenje:

Zovko tužio novinare, a sada se žali na “progon”?

“Nakladnika Portala oko tužio je zbog toga što je 3. lipnja 2014. godine objavio redakcijski članak pod naslovom “Svi ispred HTV-a: Večeras će manipulator Hrvoje Zovko ponovno uhititi generala Gotovinu”. Nakon Portala oko, u građanskoj parnici tužio je Glas Slavonije zbog teksta “Udbaška sjena nad otkazom novinarki (Nadi Prkačin)” koji je objavio sveučilišni profesor i novinski stupničar dr. Ivica Šola. Šola je napisao da je HTV uoči izricanja oslobađajuće drugostupanjske odluke Haškoga suda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču pripremio “film Hrvoja Zovka o Gotovini kao zločincu, o ‘Oluji’ kao zločinu, pa je u studiju najednom nastala tuga i nevjerica nakon pravorijeka suca Merona”. I taj je spor Hrvoje Zovko dobio.”, piše Letca koji dodaje kako je Zovko za istu stvar tužio “portale Dnevno, Direktno i vjerojatno još neke druge.

Za ovaj prosvjed, tvrdi Letica, Hrvoje Zovko ima osobne razloge.

“HRT od HND-a za grubo povrijeđeni ugled, čast i ime traži 200.000 kuna, a pokrenula je i dvije tužbe protiv predsjednika HND-a Hrvoja Zovka pri čemu samo po jednoj tužbi od svog suspendiranog novinara potražuje čak 250.000 kuna. Kako je 250.000 kuna za svakog novinara ogroman novac, mogu razumjeti motive i plamteću strast kojom predsjednik HND-a poziva građanstvo na prosvjedni marš uz pratnju bubnjeva i zvižduke zviždaljki na Markov Trg”, zaključuje Slaven Letica u svojoj analizi.

Latin: “Šikanirao me”

Na predsjednika HND-a kao jednog od organizatora prosvjeda, osvrnuo se i Denis Latin:

“Veleumni šef novinarskog društva upravo izjavio kako je dosta šikaniranja na HRT-u. Spomenuti predsjednik u vrijeme Radmana je bio urednik redakcije unutarnje politike te me je tražio obrazloženje broja sati. U to vrijeme uopće mi nisu dali da radim. Zar to nije bilo šikaniranje, predsjedniče?! Zašto dvostruki kriteriji: u jedno vrijeme šikaniranje je dopušteno, u drugo nije?!”, objavio je Latin.

Komentari

Komentari