Petak, 21 veljače, 2020

NOVI ZAKON: Umirovljenici stariji od 60 vraćaju se na posao na 4 sata

Novi izračun mirovine može tražiti i umirovljenik koji se zaposli na četiri sata dnevno, ali tek nakon dvije godine takvog rada.

Od početka ove godine umirovljenicima koji žele dodatno zaraditi, to će biti olakšano. Naime, mogućnost zapošljavanja umirovljenika bit će proširena i na ljude koji su otišli u prijevremenu mirovinu, piše Večernji list.

Rad umirovljenika od četiri sata legaliziran je još 2004. godine, ali raditi su mogle samo osobe koje su otišle u starosnu mirovinu, znači muškarci stariji od 65 i žene starije od 62 godine. Sada će pravo na to imati svi. Moći će se zaposliti čak i oni koji su otišli u mirovinu kao djelatne vojne osobe, policajci i radnici zaposleni na razminiranju. Oni od početka ove godine mogu birati hoće li raditi do četiri sata dnevno uz zadržavanje pune mirovine, ili će se zaposliti na puno radno vrijeme uz 50 posto mirovine, piše Večernji.

Umirovljenici, prema istraživanju u Hrvatskoj, rade većinom u stručnim i znanstvenim djelatnostima, zatim u zdravstvu te u trgovini.

Novi izračun mirovine

Umirovljenici godinama mogu raditi i preko ugovora o djelu, a oni koji su počeli od 2017. godine kad je uvedeno plaćanje doprinosa, radeći honorarno skupili najmanje godinu dana radnog staža, odnosno ostvarili zaradu u visini prosječne godišnje plaće, mogu tražiti novi izračun mirovine.

Novi izračun mirovine može tražiti i umirovljenik koji se zaposli na četiri sata dnevno, ali tek nakon dvije godine takvog rada.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> SRBIJA NA NOGAMA: ‘Kolinda sprema optužnice protiv 20 tisuća Srba, imena – POZNATA!’
>>> PUTIN STIŽE U BEOGRAD, SPREMA SE TOTALNA BLOKADA: Stižu i ruski agenti i snajperisti, a jednu stvar do samog kraja neće znati nitko
>>> Karabatić iznenadio svijet priznanjem: Igrat će na SP-u, ali samo pod jednim uvjetom
Komentari

Komentari