Zagreb, 24.10.2020 - Otvorenje nove lokacije za testiranje na koronavirus na istoènom parkiralištu Zagrebaèkog Velesajma. Otvaranju su nazoèili ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak i ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar“ Zvonimir Šostar. Testiranja se na novoj lokaciji provode svaki dan od 8 do 11 sati. Lokaciju su omoguæili Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar“ i Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljeviæ” kako bi se smanjile gužve na Gupèevoj zvijezdi, te u Rockefellerovoj i Mirogojskoj ulici. Na slici medicinsko osoblje u zaštitnim odijelima uzimaju uzorke za testiranje na koronavirus graðanima u automobilima. foto HINA/ Damir SENÈAR/ ds

Novi soj korone je 50 posto zarazniji, ovo su njegovi simptomi

Podijeli

Nova varijanta koronavirusa koji je prvi put otkriven u Velikoj Britaniji prisutan je u 50 zemalja i teritorija.

Novi soj već je prouzročio tisuće infekcija u Velikoj Britaniji, a brzo se proširio i drugim državama u svijetu. Nova varijanta koronavirusa koji je prvi put otkriven u Velikoj Britaniji prisutan je u 50 zemalja i teritorija, a novi južnoafrički soj u njih 20, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) prošli tjedan.

Nova varijanta koronavirusa koja je prvi put prijavljena u Velikoj Britaniji navodno je za 50 do 70 posto zaraznija od one koja trenutno cirkulira. Mutacije novog koronavirusa zabrinjavale su stručnjake od početka izbijanja pandemije, prenosi poslovni.hr

Times now news navodi da novi soj izaziva uobičajene simptome kao što su vrućica, suhi kašalj te nedostatak zraka. No, do sada se pokazalo da nova varijanta covida izaziva još neke simptome kao što su:

  • proljev
  • bolovi u mišićima
  • mentalna zbunjenost
  • gubitak apetita
  • umor
  • glavobolja

Svi ti simptomi i ranije su bili povezani s covidom-19, ali dosadašnja izvješća sugeriraju da će novi soj vjerojatno biti zarazniji od prethodnih. Osim toga, prema dosadašnjim izvješćima, djeca imaju povećan rizik od zaraze novim sojem koronavirusom, jednako kao i odrasli.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

>>> PRAVA ISTINA! Od čega je točno umrila najmlađa žrtva korone
>>> Nije joj bilo jasno zašto se budi umorna: Postavila je noćnu kameru i vidjela dva oka koja svijetle u mraku
>>> Eldorado u Europi: Jedna su od najbogatijih zemalja svijeta, a sada će biti još bogatiji!
>>> Markotić: Postoje tri mutanta korone!
Komentari

Najnovije