Utorak, 14 srpnja, 2020

Novi napad u bolnici: Pijani otac i sin razbijali i napadali u rodilištu

U HRVATSKIM bolnicama zabilježen je još jedan fizički napad na medicinsko osoblje. Naime, sinoć poslije ponoći su otac i sin u pijanom stanju, nakon što su doveli sinovu djevojku na porođaj u bjelovarsku bolnicu, stvarali nered, vikali na primalje i gurali ih. Jedan od njih je liječniku zaprijetio da će ga ubiti, a sin je fizički nasrnuo na medicinskog tehničara te ga primao za ruke u namjeri da ga fizički ozlijedi.

Sin je uz to razbio i staklo na ulaznim vratima i ozlijedio ruku, javlja HRT. Policija ih je ubrzo privela, a mladić je zbog prijetnji zadržan na kriminalističkom istraživanju.

“Te dvije muške osobe su pokušale nasilno ući u rodilište, to se ne smije. Vikali su, vrijeđali i prijetili osoblju”, rekao je ravnatelj Opće bolnice Bjelovar Ali Allouch.

“Izrekao je pred jednom djelatnicom prijetnju smrću doktoru ukoliko se trudnici nešto desi. Počinitelje smo priveli u policijsku postaju gdje je utvrđeno da su bili pod znatnim utjecajem alkohola – 27-godišnjak 1,41 promila, 40-godišnjak 3,71 promila”, izjavio je glasnogovornik bjelovarsko-bilogorske policije Dražen Medved.

Kujundžić najavio kamere i zaštitare u bolnicama

Podsjetimo, nedavno se u zagrebačkoj Klinici za plućne bolesti Jordanovac dogodio fizički napad na medicinsko osoblje, nakon čega je ministar zdravstva Milan Kujundžić najavio postavljanje kamera i zaštitara u bolnice.

“Nažalost, to je, ljudski gledano, zabrinjavajuće. To je velika trauma i nije prvi put da se dogodilo nasilje nad medicinskim osobljem. Nasilje je za svaku osudu, to je zabrinjavajući trend”, rekao je Kujundžić novinarima uoči vladine sjednice.

Najavio je da će na inicijativu Ministarstva zdravstva biti izmijenjen Kazneni zakon. Također, u značajan broj bolnica postavljene su kamere i postoje zaštitari, a u tom se smjeru ide dalje. “Pripremaju se nove zakonske odredbe, odnosno mjere kroz kolektivni ugovor”, kazao je Kujundžić.

Komora medicinskih sestara osudila napad 

Hrvatska komora medicinskih sestara najoštrije je osudila najnoviji fizički napad na medicinsko osoblje koji se dogodio u bjelovarskoj bolnici te je zatražila provedbu novih odredbi Kaznenog zakona.

“Prijetnje i fizičke napade na medicinske sestre i medicinsko osoblje smatramo teško zabrinjavajućim. Tražimo uistinu provedbu zakonskih odredbi koje su donesene u siječnju te da se najžurnije počnu primjenjivati mjere koje je ministar zdravstva Milan Kujundžić najavio neki dan. U protivnom će se pacijenti naći u uvjetima da će zdravstvene ustanove biti dobro opremljene i zaključane jer neće biti stručnjaka koji bi u njima radili”, kazali su iz Komore.

Apelirali su na sve dionike u sustavu zdravstvene zaštite da sva pitanja i probleme rješavaju mirnim putem.

U priopćenju se podsjeća da je u Ministarstvu zdravstva nedavno održan hitan sastanak zbog učestalih napada na zdravstvene radnike na kojem se raspravljalo o mjerama za podizanje sigurnosti medicinskih sestara i liječnika i ostalih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama.

Hrvatski liječnički sindikat osudio napad

Hrvatski liječnički sindikat (HLS) je “najoštrije osudio” još jedan u nizu napada na zdravstvene djelatnike koji se danas dogodio u bjelovarskom rodilištu.

“Osobito zabrinjava što se danas našim kolegama i medicinskim sestrama u bjelovarskom rodilištu prijetilo i smrću. Nama, koji radimo u zdravstvenim ustanovama, riječ ‘hitno’ znači da problem treba riješiti odmah i bez odgode, u nekoliko minuta. Nas napadaju svakodnevno i nemamo vremena čekati na beskonačne administrativne procedure stavljanja na papir riječi kojima bi nas se (dodatno) štitilo. Konkretne mjere treba početi provoditi danas. Ne možemo čekati završetak izbora za europski parlament niti rasplet priče o izraelskim avionima”. poručili su iz Hrvatskog liječničkog sindikata.

Također se pitaju: “Zar doista netko od liječnika ili medicinskih sestara mora na svom radnom mjestu izgubiti život da bi se zaustavili napadi nasilnika?”

Ocjenjuju razočaravajućim što ni nakon trećeg napada na zdravstvene djelatnike u samo tjedan dana “premijer Plenković nije osjetio potrebu o tome prozboriti ni riječ”.

Premijeru i ministrima poručili su da pogledaju i poslušaju što se događa u bolnicama i ambulantama. “To je problem svih vas, ne samo ministra zdravstva”, dodaju.

“Sustav zdravstva još uvijek funkcionira samo zato jer smo svjesni da naš narod neće imati tko liječiti ako se mi preostali počnemo striktno držati zakona. Naš posao je prepun stresa i doista nam ne treba još i to da na posao dolazimo sa strahom. Nemojte dozvoliti da zbog tromosti birokratskog aparata i nebrige za nas liječnicima date samo još jedan razlog i poticaj za odlazak iz domovine”, stoji u priopćenju koje je potpisala predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović-Čaić. Hina


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> KATASTROFA PRED VRATIMA HRVATSKE: Na ovo nas nitko ne može pripremiti
>>> TATA SUPERMEN: Krokodil mu sina odvukao pod vodu, a onda je on skočio za njim i napravio nešto totalno suludo
>>> Jelena Veljača napala suprugu Dalićevog Vatrenog, evo što joj je poručila
>>> Kinezi privedeni zbog pjevanja ‘Za dom spremni’
Komentari

Komentari