Snimka zaslona - Jadranka Barjaktarović

NOVI DOKAZ, PROŠIRITE VIJEST: Vlažna sluznica usta, nosa, dišnih puteva i očiju pomaže u zaštiti od koronavirusa

Podijeli

Teza američkih i švicarskog znanstvenika hitno je objavljena u online izdanju stručnog časopisa Annual reviews of virology koji bi se inače trebao pojaviti tek na jesen

Ljudska sluznica unutar usta, nosa, dišnih puteva i očiju može kao membrana pomoći u zaštiti od koronavirusa, ali je treba održavati vlažnom, smatra molekularni biolog Gordan Lauc pozivajući se na svoje iskustvo i niz znanstvenih radova.’To je jednostavan trik koji će vašim glikanima pomoći da vas zaštite od bolesti Covid-19′, ističe Lauc pozivajući se i na najnoviji tekst “Sezonalnost respiratornih virusnih infekcija”, objavljen 16. ožujka u časopisu Annual Review of Virology, čiji su autori Miyu MoriyamaWalter Hugentobler i Aikiko Iwasaki, stručnjaci sa Sveučilišta Yale i Medicinskog Instituta Chevy Chase u Marylandu, SAD, te Sveučilišta u Zürichu.

U radu naglašavaju da je osim vanjske vlage jako važno u obzir uzimati vlažnost u grijanim prostorima. Veliko istraživanje provedeno u Americi pokazalo je da je u sezoni grijanja relativna vlažnost zraka u stanovima i javnim zgradama manja od 24 posto, što jako pogoduje transmisiji virusa, pa taj podatak smatraju jednim od značajnih elemenata zbog kojeg respiratorni virusi imaju sezonski karakter.

‘Do prijenosa virusa, naravno, dolazi i u vlažnim i toplim uvjetima, no tada prijenos ne ide primarno preko zraka, već predmetima i na druge načine’, dodaje Lauc.

‘Ranija epidemiološka studija u 100 kineskih gradova pokazala je da svaki stupanj smanjenja relativne vlažnosti povećava indeks transmisije Covid-19 za 0.02 posto. To je u skladu s pokusima provedenim na životinjama koji su pokazali da podizanje vlažnosti s 20 posto na 50 posto može prepoloviti transmisiju virusa gripe’, kaže Lauc.

Problem je sa suhim zrakom što isušuje mukoznu barijeru koja je naša primarna linija obrane od virusnih infekcija. U normalnim uvjetima mukozna barijera funkcionira kao mreža koja lovi viruse i izbacuje ih van iz našeg respiratornog trakta. Ako dulje vrijeme udišemo suhi zrak, ta barijera se isušuje i postaje nefunkcionalna pa virusi dobivaju pristup našim stanicama i mogu nas inficirati.

Ova mjera se često zaboravlja u borbi s koronavirusom dok se uglavnom ističu izbjegavanja socijalnih kontakata i često pranje ruku.

‘Virus nije jako smrtonosan, ali se brzo širi i može uzrokovati kolaps zdravstvenog sustava, čak i u razvijenim zemljama poput Italije. Stoga se moramo potruditi da usporimo njegovo širenje kako bi se ljudi koji zahtijevaju bolničku skrb zarazili u širem vremenskom roku’, ističe Lauc.

Apsolutna vlaga jako ovisi o temperaturi, pa svaki put kada otvorimo prozore zimi gubimo 1-2 litre vode iz prosječne prostorije. Srećom, to se može lako popraviti korištenjem različitih ovlaživača ili isparavanjem kipuće vode.

‘Međutim, važno je napomenuti da je potrebno isparavati najmanje 3-4 litre vode dnevno da bi se dosegla vlažnost zraka od oko 50 posto, napominje Lauc.

Virusi su naš vječni neprijatelj, dosad smo izgubili nekoliko bitaka, ali još uvijek pobjeđujemo u tom ratu i preživjet ćemo i ovu epidemiju. Dva glavna oružja u našem arsenalu za rat protiv virusa su imunološki sustav i glikani.

‘Većina interakcija između nas i patogena uključuje glikane, a razlike između između glikana omogućila je urođenu zaštitu krda. No, da bi ta barijera bila učinkovita, mora održavati stalan protok sluzi’, kaže Lauc.

MORIYAMA, HUGENTOBLER I IWASAKI PREPORUČUJU

Šest savjeta za ograničavanje prijenosa respiratornog virusa zimi

1.) Vlažite zrak u zatvorenom prostoru kako biste održavali relativnu vlažnost sobe između 40 i 60 posto

2.) Redovito provjetravajte zatvorene prostore

3.) Nosite maske na licu kako bi nos bio topao i vlažan

4.) Koristite vitamin D kako biste nadoknadili njegov manjak uslijed kratkog dnevnog svjetla

5.) Spavajte više od sedam sata ni dan

6.) Perite ruke kako biste spriječili prijenos virusa neizravnim kontaktom. Hina


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> U OSIJEKU EKSPLOZIJA ZARAZE, župan Anušić: “Izolirajte se – ili ćemo vas mi izolirati”!
>>> VUČIĆ se obratio Srbima povodom godišnjice onog što njegovi mediji nazivaju “NAJVEĆIM ZLOČINOM U MODERNOJ ISTORIJI!”
>>> Država daje 3.250 kuna svakom zaposleniku za iduća tri mjeseca, evo kriterija za prijavu tvrtki
>>> POČIVALA U MIRU Judo klub Lika oprašta se od preminule djevojčice
Komentari

Najnovije