Foto FaH/ Mladen VOLARIĆ/ tš

NOVA TRAGEDIJA: Roditeljima u Osijeku uzeli bebu i smjestili je u Dom – umrla je nakon mjesec dana

Podijeli

“Zadnji put smo bili kod nje u subotu, dan prije Uskrsa. Bila je dobro raspoložena, smijala se, grlili smo je, nosili, igrali se s njom. Primijetili smo da malo hropće dok diše pa smo to rekli odgojiteljici”, rekli su shrvani roditelji

U Dječjem domu Klasje u Osijeku je na uskrsno jutro umrla dvomjesečna beba Aurora, koja je oduzeta roditeljima Ivanu (30) i Veroni (29) Kovačević iz Osijeka, jer su socijalni radnici osječkog Centra za socijalnu skrb smatrali, na temelju nalaze pedijatrice osječke bolnice koja je liječila bebu nakon poroda, da je dijete sigurnije u dječjem domu nego kod kuće.

“Zadnji put smo bili kod nje u subotu, dan prije Uskrsa. Bila je dobro raspoložena, smijala se, grlili smo je, nosili, igrali se s njom. Primijetili smo da malo hropće dok diše pa smo to rekli odgojiteljici. Dijete se činilo dobro, a onda nam je u pola 10 ujutro na vrata pozvonila policija i rekla nam da je Aurora umrla”, započeli su sa svojom tužnom pričom roditelji malene djevojčice za 24sata.

‘Kad nam je policija došla na vrata, bili smo šokirani’

Djevojčica Aurora rođena je u 32. tjednu trudnoće hitnim carskim rezom jer joj majka boluje od kroničnog dijabetesa te je tog dana došla na hitnu zbog prijetnje od šećerne kome. Premda majka tvrdi da si dva puta tjedno daje inzulin za dijabetes, bebina pedijatrica smatrala je da je ona bila nemarna spram svoje bolesti i time prouzročila prijetnju za bebin život. Aurora je spašena hitnim porodom, a gotovo mjesec dana bila je u inkubatoru.

“Kako bismo svi mirnije spavali, uzet ćemo vam dijete na 15 dana, staviti ga u Dom i onda ćemo vidjeti što dalje”, rekli su Aurorinim roditeljima u Centru za socijalnu skrb. Premda su se roditelji tome usprotivili, bilo je uzalud, a dijete je mjesec dana kasnije umrlo. Roditelji tri dana nisu vidjeli tijelo svoje bebe, niti znali gdje se nalazi, a rekli su im i da se radi o takozvanoj smrti u kolijevci. No, u utorak su roditelji dobili nalaze obdukcije, koji su pokazali da je dijete umrlo od upale pluća, a test na koronavirus bio je negativan.

“Pitali smo patologa kako je to moguće, zar upala pluća nije popraćena visokom temperaturom i općim lošim stanjem, je li itko iz Doma išta primijetio kod naše bebe… Ostalo je toliko neodgovorenih pitanja”, ispričao je užasnuti otac.

“Kad nam je policija došla na vrata, bili smo šokirani. Mislili smo da je neka pogreška. Zvali smo u Dom i javila se žena, vrlo neugodna i nervozna. Na naša pitanja o tome što se dogodilo, ona je hladno rekla da je dijete umrlo u snu, da je to ‘smrt u kolijevci’ koja se nekad, eto, dešava. Kasnije nas je nazvala voditeljica Doma i govorila nam kako su nas zvali cijelo jutro na mobitel da nas o tome obavijeste, ali se mi nismo javljali. To uopće nije istina jer nemamo niti jedan propušteni poziv”, rekao je Ivan.

Kako piše 24sata, iz Doma za djecu Klasje potvrdili su da je medicinska sestra Centra tijekom redovitog noćnog obilaska djece uočila da jedno dijete ne reagira te ga je pokušala reanimirati, a potom su pozvali Hitnu. Nažalost, Aurori nije bilo spasa te su pozvali policiju koja je potom otišla roditeljima.

‘Nije nam tijesno, nismo gladni ni željni ičega’

“Nije nam tijesno, nismo prljavi ni neuredni, nismo gladni ni željni ičega, goli niti bosi. Kod nas nema obiteljskog ni drugog nasilja; nema pijanih članova obitelji. Ali dugo smo u sustavu Centra za socijalnu skrb”, kažu.

Verona je opisala i svoj “pakao” prilikom rađanja Aurore.

“Bila sam uspavana tijekom porođaja. Rekli su mi da su bebu morali oživljavati. Uopće je nisam vidjela sljedećih pet dana jer je bila na intenzivnom odjelu u inkubatoru. Mene su pustili kući. Nisu mi dali da dolazim u bolnicu nego sam telefonom mogla provjeravati kako je. Onda su me 8. ožujka pozvali iz Centra za socijalnu skrb na razgovor o djetetu. Nisam znala da su u međuvremenu malu već odnijeli iz bolnice i smjestili u Dom Klasje. To su mi rekli tek u Centru”, rekla je Verona.

Voditeljica odjela za malodobnu djecu, socijalna radnica Vlasta Radaković rekla je majci Veroni da su dobili medicinsku dokumentaciju iz bolnice i mišljenje djetetove pedijatrice, dr. Mirne Sipl, da je ona kao majka svojim nemarnim odnosom tijekom trudnoće prema dijabetesu ugrozila bebin, ali i svoj život i preporučila oduzimanje djeteta.

Rješenje o oduzimanju djeteta roditeljima

“Majka nije tijekom trudnoće uzimala propisanu terapiju te je zbog toga u nekoliko navrata hospitalizirana u akutno pogoršanom zdravstvenom stanju. Zbog nesuradnje majke konzultiran je psihijatar i socijalni radnik bolnice. Svojim ponašanjem Verona je direktno ugrozila život i zdravlje djeteta. Verona i Ivan Kovačević ne posjeduju potrebne kapacitete za skrb o brojnoj maloljetnoj djeci.

Aurora je neurorizično dijete koje će po otpisu iz bolnice zahtijevati intenzivno praćenje i skrb te je procijenjeno kako roditelji nisu u mogućnosti zadovoljiti potrebe maloljetne Aurore. Verona je direktno svojim neodgovornim ponašanjem dovela u opasnost kako sebe tako i nerođeno dijete, koje sada po rođenju ima posljedice po zdravlje. Slijedom navedenog, a zbog mogućeg postojanja opasnosti za zdravlje, sigurnost, dobrobit i život maloljetnog djeteta, ovaj Centar je 8.3. 2021. godine roditeljima izrekao žurnu mjeru izdvajanja i smještaja maloljetnog djeteta u Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje Osijek. Žalba ne odgađa izvršenje ovog rješenja. Sukladno zakonu, ovaj Centar će pokrenuti postupak pri Općinskom sudu u Osijeku radi donošenja rješenja o privremenom povjeravanju maloljetnog djeteta ustanovi”, piše u rješenju kojim su obitelji oduzeli dijete, a koje potpisuje ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Osijeku Ivka Kaurinović.

Roditelji su na kraju rekli da ne znaju ništa što se događalo nakon što su u subotu posljednji put vidjeli svoje dijete.

“Voditeljica nam je rekla da su malu nahranili u ponoć, a da su ujutro primijetili da je mrtva. Krivimo sustav jer mi smo pravi svjedoci da ovaj sustav socijalne skrbi prema djeci ne valja, da je pun propusta, da socijalni radnici nekim roditeljima gledaju kroz prste, a nekima gledaju i prljave plahte”, rekli su shrvani roditelji u svojoj priči za 24sata.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

>>> ‘Triput sam umrla i vratila se među žive, evo što sam vidjela: Pojavilo se bijelo svjetlo…’
>>> Što se događa s vašim tijelom kada jedete tamnu čokoladu?
>>> Studija otkrila: Osim pluća, korona oštećuje još tri važna organa u tijelu!
>>> UKIDA SE 0,5 PROMILA I TOLERANCIJA PREKORAČENJA BRZINE OD 10 km/h?
Komentari

Najnovije