Subota, 22 veljače, 2020

NOVA TEORIJA: Problem u BiH je što nema bošnjačkog entiteta

Problemi u BiH postoje, ne zbog toga što nema hrvatskog entiteta, već zato što ne postoji bošnjački entitet, smatra prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik.

Krajišnik, kojeg je Hški sud osudio za ratne zločine, je podsjetio da se izaslanstvo Republike Srpske polovicom veljače 1992. godine vratilo iz Lisabona, gdje je dogovorena prva verzija Cutilierovog plana, poznata kao lisabonski princip, kojom je predviđeno da će BiH biti konstituirana u tri nacionalne jedinice.

“Postigli smo načelni sporazum koji je u suštini bio samo nešto neprecizniji nego službeni Cutilierov plan iz polovice ožujka te godine. Međutim, kada se naše izaslanstvo vratilo iz Lisabona, vidjeli smo da se na muslimanskoj strani stvara atmosfera da taj dogovor bude poništen”, rekao je Krajišnik za “Glas Srpske”.

Prema njegovim riječima, znalo se da je za 29. veljače i 1. ožujka 1992. godine zakazan referendum o nezavisnosti BiH, te da je Skupština srpskog naroda odlučila usvojiti Ustav u kojem je stajalo da “Republika može stupati u zajednice s državnim tvorevinama drugih konstitutivnih naroda BiH”, što je u skladu s lisabonskim principima.

Govoreći o tome da je u članu tri Ustava stajalo da se “Republika nalazi u sastavu savezne države Jugoslavije”, Krajišnik je rekao da je to bilo mudro rješenje jer su, kako je naglasio, Srbi pokazali da neće iz Jugoslavije dok ne bude riješeno pitanje BiH.

“To je značilo i da ne zatvaramo vrata za to da Republika Srpska danas-sutra može da se udruži s drugim dvjema nacionalnim zajednicama u BiH, što je bilo u skladu s lisabonskim principima i Cutilierovim planom”, naveo je Krajišnik./HMS/


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Evo kako spasiti čovjeka od moždanog udara: Potrebna vam je samo jedna igla!
>>> RADNICI IZ INDIJE OTKRIVAJU KAKO IM JE RADITI I ŽIVJETI U HRVATSKOJ: Prezadovoljni su, ali jedna stvar im ipak ne paše
>>> OTKRIVEN RAZLOG ZBOG KOJEG JE 14-GODIŠNJAK IZBO MAJKU NOŽEM: Nakon napada nazvao oca i sve mu ispričao
>>> OTAC IZ PAKLA ZAKLAO OBITELJ PA SABLAZNIO OPROŠTAJNIM PISMOM: ‘Ne znam zašto sam bio tako normalan, a opet tako mračan’
Komentari

Komentari