Ponedjeljak, 19 listopada, 2020

NOVA GROBNICA: Svjedoci tvrte, partizani su ovdje pobili četiri tisuće domobrana i Folksdojčera

Svjedoci tvrde da ih je bilo četiri tisuće. Što domobrana, što vermahtovih vojnika, uglavnom Folksdojčera iz tzv. Plave divizije. Uhvaćeni su u povlačenju prema austrijskoj granici. I koncem svibnja 1945. pobijeni na širem području Brdovca, u nizu sela protegnutih kada se od Zaprešića krene prema slovenskoj granici

Strijeljanja su trajala tri dana. Nitko sa sigurnošću ne može reći koje su točno partizanske jedinice počinile zločin. Mještanima je, naime, strogo bilo naređeno da ne izlaze iz kuća. Leševe ubijenih vidjeli su poslije, kada su partizani otišli.

Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja objavila je u ponedjeljak da je koncem siječnja provela terensko istraživanje na preko 2400 četvornih metara u tom kraju te da je na lokaciji Prudnice u općini Brdovec pronašla posmrtne ostatke žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Kada vremenski uvjeti postanu pogodniji, poručili su u Ministarstvu branitelja, krenut će se s drugom fazom: ekskumacijom posmrtnih ostataka, piše Slobodna Dalmacija.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Facebookom se širi potresna snimka Olivera, mnoge slomilo što je u njoj otkrio
>>> ROMSKA OBITELJ TERORIZIRA MJESTO: “Od straha se ne usudimo više ni izlaziti iz kuće, a ako se bunimo smo rasisti”
>>> SJAJNE VIJESTI ZA VOZAČE: Gorivo značajno pojeftinjuje
>>> ŠEF HRVATSKOG RATNOG ZRAKOPLOVSTVA ‘Neću avione zbog kojih ću morati udovicama na vrata’
Komentari

Komentari