Nova ganeracija komaraca stigla u Hrvatsku! Jedan grad je na posebnom udaru…

Podijeli

Proteklih dana Drava i Dunav izlili su se u naplavna područja, što je stvorilo idealne uvjete za razvoj nove generacije komaraca. Služba Zavoda za javno zdravstvo odradila je na ovim područjima larvicidne tretmane, no Dunav je donio vodu i u Kopački rit

Zbog trenutno povišenih vodostaja Dunava i Drave u Osijek je stigla nova generacija komaraca, pa je grad Osijek osigurao dodatna sredstva za njihovu kontrolu i tretiranje, koje će se obaviti u ponedjeljak i utorak, izvijestila je u ponedjeljak osječka Gradska uprava.

Prema preporukama županijskog Zavoda za javno zdravstvo u ponedjeljak i utorak, u večernjim satima, provodit će se se adulticidni tretmani komaraca sa zemlje u cijelome gradu. U ponedjeljak će se tretirati dvije tisuće hektara površine istočnog dijela grada, a u utorak dvije tisuće hektara površina zapadnog dijela grada, priopćila je Gradska uprava.

Proteklih dana Drava i Dunav izlili su se u naplavna područja, što je stvorilo idealne uvjete za razvoj nove generacije komaraca. Služba Zavoda za javno zdravstvo odradila je na ovim područjima larvicidne tretmane, no Dunav je donio vodu i u Kopački Rit, te na druga nedostupna područja, pa je u Osijek stigla očekivana nova generacija komaraca, navode iz Gradske uprave.

‘Upozoravali smo i nastavljamo upozoravati’

Pročelnik gradskog Upravnog odjeka za socijalnu zaštitu i zdravstvo Romano Kristić ističe u kako se ovome trenutku pojavljuje intenzivan ulet komaraca s istočne strane grada , zbog visokih razina Dunava. Podsjeća kako je Grad dosad proveo sedam larvicidnih i 18 adulticidnih tretmana,  od kojih su četiri bila iz zraka, ali i napominje da su “okolne općine i gradovi i ove godine propustili larvidicne tretmane prije izlijetanja komaraca”, a radi se o području od oko 30 tisuća hektara poplavnih površina.

“Upozoravali smo i nastavljamo upozoravati na nužnost larvicidnih tretmana prije izlijetanja. Grad Osijek ih je proveo, no samo šest posto poplavnih površina je na području grada. Potreban je sinergijski rad svih općina i gradova u Osječko-baranjskoj županiji, u suprotnom će naši tretmani biti nedovoljno učinkoviti”, istaknuo je Kristić.

U Gradskoj upravi podsjećaju kako je grad Osijek još u siječnju donio Provedbeni plan dezinsekcije i deratizacije te Godišnji program mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti, a u gradskom proračunu osigurano je 2,1 milijun kuna.

Napominju kako od prošle godine Grad ima ugovore za larvicidne i adulticidne tretmane sa zemlje, te za usluge stručnoga nadzora, a da županijski Zavod za javno zdravstvo, kao stručna služba i ugovorni partner grada Osijeka, upravlja cijelim sustavom kontrole komaraca u gradu Osijeku i cijeloj Osječko-baranjskoj županiji. Hina


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Epidemiolog upozorio: ‘Tko osjeti ova dva simptoma, neka se javi. Ići će na testiranje’
>>> Uvode nam još strože mjere? Beroš ‘pukao’, otkrio i zašto: ‘Ljut sam…’
>>> HRVATSKA VIŠE NIJE SIGURNA!? Stigla potvrda, idemo na ‘crvenu listu’ još jedne države…
>>> NJEMAČKI MEDIJI JASNO UPOZORILI: ‘Problem uopće nije u hrvatskom turizmu. Analiza zaraženih povratnika otkrila je pravu istinu’
Komentari

Najnovije