Četvrtak, 2 srpnja, 2020

NOVA ANKETA, IMA IZNENAĐENJA: Neovisni pali, Suverenisti zabilježili najveći rast

U DNEVNIKU HRT-a objavljen je drugi dio redovitog mjesečnog istraživanja HRejting.

Ovo istraživanje za HRT je provela agencija Promocija plus, prema načelu cijela Hrvatska – jedna izborna jedinica. HRejting obuhvaća 1400 ispitanika pa je statistička pogreška samo +/- 2,62%. Anketa koju objavljujemo provedena je od 12. do 18. travnja, a razina pouzdanosti je 95 posto, piše HRT.

Tema su, naravno, bili Europski izbori.

Kako bi građani glasali da su danas Europski izbori?

Oni koji prelaze izborni prag, poredani su kao u ožujku. HDZ (25,1%), SDP (15,7%), Živi zid (7,7%), Amsterdamska koalicija (7,6%), Most (6,2%). I svi su u proteklih mjesec dana gubili birače. Most najmanje, Živi zid mnogo više, a HDZ najviše – gotovo 2%. Nove kandidature su iznenađenje ovomjesečnog HRejtinga. Ne toliko zbog svoje pojave koliko zbog trenutačnog plasmana.

Marijana Petir blizu praga. Kolakušić također

Marijana Petir – koja je do zadnjeg trenutka skupljala potpise, već je nadomak izbornoga praga (4,6). Baš kao i sudac Mislav Kolakušić (4,6). Time su potisnuli listu koalicije koju predvodi Bruna Esih, a zaključuje Zlatko Hasanbegović (4,1) te Hrvatske suvereniste s Ružom Tomašić na čelu i Hrvojem Zekanovićem na začelju (3,9). Njihova koalicija ujedno je jedina u ovoj skupini iznad 3% koja bilježi rast biračke potpore. Nasuprot, Starta Dalije Orešković koji je prošli mjesec bio iznad 4%, a sad je na 3,2%.

Lista Milana Bandića među tri je koje su ovaj mjesec najviše pale, pa je sad na 2,4%. Time se izjednačio s HNS-om. Ni koalicijska lista Pametno-Unija Kvarnera bračnog para Puljak, kako brojevi trenutačno stoje (2,2%), Europski parlament neće vidjeti. Svi ostali koji su DIP-u predali pravovaljane kandidature dijele 2,4% glasova. Neodlučnih birača je trenutačno manje od 8%.

Velika borba za dvanaestog zastupnika u Europskom parlamentu

Projekcije su se radile prema broju zastupnika koje će Hrvatska 26. svibnja i birati – 12. U slučaju da se pitanje ostanka Velike Britanije u Uniji ne riješi do konstituiranja novog saziva Europskog parlamenta, u Strasbourg ide kao dosad 11 zastupnika. Među tih 11 sigurnih, bit će najviše HDZ-ovaca – 5. Zatim tri SDP-ovca, a po jedan mandat HRejting daje Živom zidu, Amsterdamskoj koaliciji i Mostu.

U igri za preostali jedan mandat čak su četiri liste. Među njima više nije kao prošli mjesec HDZ. Te mu je glasove, čini se, uzela Marijana Petir koja se s Mislavom Kolakušićem, koalicijom Neovisni za Hrvatsku – HSP te Hrvatskim suverenistima bori za onog dvanaestog zastupnika u Europskom parlamentu.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> ​Državljanin BiH umro od infarkta i izazvao divljenje Italije
>>> NA FARMI PRONAĐENO TIJELO DJEČAKA (14): Šestodnevna potraga okončana najjezivijim mogućim scenarijem
>>> PROVOKACIJA U STRAŽNJEM DVORIŠTU: Kina je dohvatila siromašnije članice EU poput Hrvatske, plan im je jasan, Bruxelles je ljut
>>> (FOTO) UZNEMIRUJUĆE Crkva iz Šri Lanke objavila slike nakon eksplozije
Komentari

Komentari