Ponedjeljak, 30 studenoga, 2020

Nosite kirurške maske? Uznemirujuća vijest: Ako ste ih koristili nekoliko puta…

Da bi bile učinkovite maske treba pravilno nositi. Osim platnenih, sve druge su jednokratne, uključujući i medicinske. Njih se, ovisno o vrsti, može koristiti nekoliko sati, a potom bi ih trebalo baciti u smeće

Zaštitne maske su u posljednje vrijeme postale glavni modni dodatak, ali i dio naše svakodnevice. No, mnogi ih nose tek na mjestima gdje je njihova upotreba obvezna, a one jednokratne koriste više puta.

“Nosimo masku samo kad moramo ili kad nam neko kaže da uđemo u trgovine”, kazala je za RTL Danas Jasna iz Splita.

‘Stavim je na sunce i koristim je još jedanput’

K tomu, kaže se u istom prilogu, mnogi građani i ne nose maske onako kako treba. Umjesto da pokrivaju i nos i usta, često se mogu vidjeti kako vise preko uha, ispod brade ili ih ljudi naprosto nose – oko lakta.

“Ne pazim ništa, u džepu je od košulje”, priznao je RTL-u Zoran iz Splita.

I dok su građani, čini se, usvojili pravilo da se nošene maske ne smiju dijeliti s drugima, kada je riječ o tome koliko često koriste istu masku baš se i ne možemo pohvaliti poštivanjem preporuka stručnjaka.

“Koristim je tri do četiri sata i onda kad dođem kući stavim je na sunce i koristim je još jedanput”, kaže Splićanka Vesela.

Iritira se koža lica, a mogu biti i izvor infekcije

Stav stručnjaka je jasan. Da bi bile učinkovite maske treba pravilno nositi. Osim platnenih, sve druge su jednokratne, uključujući i medicinske. Njih ovisno o vrsti možete koristiti nekoliko sati, a potom bi ih trebalo baciti u smeće.

“Šteta može biti u smislu da se iritira koža ispod maski, pogotovo sad kad su bile vrućine. A i u tome da one, ako se dodiruju i slično, mogu postati izvor infekcije”, kazala je RTL-u zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin. No, mnogi u to baš i ne vjeruju.

“Možeš i masku za ronjenje staviti, bez disaljke, pa će te šćapati. Nema tu pravila službe”, kaže jedan Splićanin za RTL.

Bez obzira na stav većine, ako se pravilno nose maske pomažu u sprječavanju zaraze.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Mario Mandžukić sve je iznenadio izborom novog kluba; sad se zna i tko mu je pomogao u ovom transferu
>>> TKO IMA MAČKU – NE MOŽE OBOLJETI OD KORONE? Virolozi: “To treba istražiti”
>>> INCIDENT U ROMSKOM NASELJU U MEĐIMURJU: Djeca bježala s automatskom puškom, muškarac prijetio policiji
>>> KIŠA, GRMLJAVINA, PLJUSKOVI: Oglasio se Vakula, moguća je i još jedna opasna pojava
Komentari

Komentari