Njemačku napustio najveći trgovinski partner, od sutra i službeno u recesiji?

Podijeli

Njemački statističari će sutra, u četvrtak, objaviti je li je najveća europska ekonomija zaronila u recesiju, a analitičari širom sijveta iščekuju taj trenutak. Njemcima je sve veći problem izvoz, posebno u Kinu.

Kako kineska ekonomija usporava, tako je nakon 30 godina stalnog rasta počela slabiti i potražnja za njemačkom industrijskom robom. U trenutku pada Berlinskog zida bilateralna razmjena Njemačke i Kine bila je više nego skromna, pa je tako 1990. Kina sudjelovala u njemačkom izvozu sa samo 0,6 posto.

Međutim, ekonomskim jačanjem azijske supersile povećavala se i vrijednost trgovine između te dvije države, pa je udio Kine u njemačkom izvozu prošle godine bio čak 7,1 posto, oko 12 puta više nego prije 30 godina. Još 2016. Kina je smijenila SAD na poziciji najvećeg njemačkog trgovinskog partnera, a na tom je mjestu i danas.

Od financijske krize 2008. godine njemački izvoz u Kinu je rastao svake godine osim 2015., dosegnuvši prošle godine rekordnih 93 milijardi eura. Iako se to može smatrati simboličnim iznosom u njemačkoj ekonomiji vrijednoj 3,4 bilijuna eura, izvoz u Kinu bio je jedna od komponenata na koju je vlada u Berlinu mogla računati pri izradi projekcija ekonomskog rasta.

Od Kine svi su imali koristi – velike kompanije poput Siemensa, BMW-a i Volkswagena. Takvog rezultata ne bi bilo bez političkog pristupa. Naime, kancelarka Angela Merkel odlučila je slijediti politiku svog prethodnika Gerharda Schredera i zbog biznisa zanemariti kritike odnosa Pekinga prema ljudskim pravima i zaštiti intelektualnog vlasništva. O procvatu njemačko-kineskih odnosa dovoljno govori podatak da je u rujnu Merkel po 13. put u 14 godina posjetila tu državu.

“Kina je naš najvažniji trgovinski partner, ali je trend u budućnosti teško predvidjeti”, rekao je za Reuters Axel Matern, član uprave luke Hamburg gde je usporavanje izvoza najvidljivije. Podaci kineske carine pokazuju da je uvoz iz Njemačke u kolovozu pao 3,6 posto na godišnjoj razini, a u rujnu za 9,2 posto.

U devet mjeseci Kina je uvezla dva posto manje njemačke robe nego u istom razdoblju prošle godine. Slabiju kinesku potražnju kao uzrok manjoj industrijskoj proizvodnji prepoznao je i Međunarodni monetarni fond srezavši procjene rasta njemačkog BDP-a na 0,5 posto u ovoj i 1,2 posto u idućoj godini.

Udruženje njemačkih trgovinskih komora i industrije (DIHK) ukazalo je na američko-kineski trgovinski rat i hlađenje kineske ekonomije kao razloge zbog kojih će njemački izvoz iduće godine pasti, prvi put od financijske krize. Neke kompanije to već osećaju. Tako je, na primer, bavarska obiteljska firma, Brose Fahrzeugteile, koja proizvodi automobilske dijelove, uprla prstom na slabiju kinesku potražnju kao razlog prošlomjesečnog otpuštanja čak 2.000 radnika.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> BIHAĆ Imigrant mu silovao psa, sve zabilježila nadzorna kamera: “Znam da od toga nema ništa, ali hoću da prijavim neka se zna šta rade”
>>> Bračni par Kitarović: U četiri godine Pantovčaka otplatili stambeni kredit i uštedjeli velik iznos, a evo odakle je došao novac
>>> (VIDEO) Pogledajte kako je igrač Dinama “otpilio” novinara Indexa! “Indexu ne dajem ništa”
>>> Vlasti u Bihaću zatvaraju postojeće kampove za ilegalne migrante. Očekuje li Hrvatsku najveći migrantski val do sada?
Komentari

Najnovije