Petak, 13 prosinca, 2019

Njemačko naoružanje i vojska stigli u Norvešku

Njemačko naoružanje i vojska stigli su u petak u Norvešku na najveću vojnu vježbu na sjeveru teritorija članica NATO saveza od Hladnog rata.

Rusija je prošli tjedan objavila kako u rujnu planira održati najveću vojnu vježbu od pada Sovjetskog Saveza, zajedno s kineskom i mongolskom vojskom.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu je krajem kolovoza otkrio da će u njoj sudjelovati više od 300 tisuća vojnika, prenijela je agencija dpa.

“Fokus se proteklih godina promijenio jer se promijenilo i sigurnosno okruženje diljem svijeta, pa i u Europi”, istaknuo je u petak norveški ministar obrane Frank Bakke-Jensen pri dočeku njemačkih trupa u luci Fredrikstad.

Prateći iskrcavanje 240 vozila i druge opreme iz broda Ark Germania, norveški ministar je rekao da je NATO sve zabrinutiji oko Rusije koja je 2014. anektirala ukrajinski poluotok Krim.

“Zbog toga vježbamo obranu diljem Europe”.

Vježba “Trozubi spoj” čije će središte biti u Norveškoj okupit će 40 tisuća vojnika iz 30 članica NATO-a i njezinih partnera, a izvest će se zračne, morske i kopnene operacije na području od Finske i Baltičkog mora na istoku do Islanda na zapadu.

“To je ispit mehanizama kolektivne obrane u NATO-u, članka 5. koji kaže ‘Svi za jednoga, jedan za sve'”, odnosno da sve države pomažu onoj koja je napadnuta”, naglasio je pukovnik Eystein Kvarving iz norveškog zajedničkog zapovjedništva.

Vježbama koje će se održati krajem listopada i početkom studenog testirat će se NATO-va logistika i sposobnost borbe. Izbjeći će se operacije na krajnje sjevernom dijelu Norveške kako bi se izbjegle napetosti na granici te države s Rusijom.  Hina

Komentari

Komentari