Četvrtak, 2 srpnja, 2020

Njemački predsjednik odao počast Židovima u čijoj kući živi

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier odao je počast židovskom  bračnom paru Heymann koji je dolaskom nacista na vlast protjeran iz svoje vile u luksuznoj berlinskoj četvrti Dahlem koja danas služi kao predsjednička rezidencija.

“U trenutku kada su Hugo i Maria Heymann morali napustiti ovo mjesto, njihova je sreća uništena“, rekao je njemački predsjednik početkom tjedna na svečanosti otkrivanja spomen ploče i tzv. „Kamena spoticanja“ – pločica od mjedi koje širom Njemačke stoje ispred kuća u kojima su živjeli Židovi ubijeni za vrijeme nacionalsocijalističke diktature od 1933. do 1945.

Kako stoji u priopćenju predsjedničkog ureda, Frank-Walter Steinmeier je u svom govoru ukazao na to da je sudbina obitelji Heymann tipična za nebrojene slične sudbine tijekom Trećeg Reicha te je ukazao na opasnost umanjivanja nacističkih zločina.

„Zato je i danas relativiziranje i umanjivanje ovih zločina nedopustivo“, rekao je Steinmeier, aludirajući na izjavu predsjednika desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) koji je u jednom govoru prošle subote nacionalsocijalističku diktaturu nazvao, u doslovnom prijevodu, “ptičjim izmetom“ tj. kratkim i beznačajnim razdobljem u tisućljetnoj njemačkoj velebnoj povijesti što je izazvalo brojne negativne reakcije.

“Antisemitizam nije nestao, pa ni u našoj zemlji“, rekao je Steinmeier.

Odluka  da se vila bivšeg industrijalca Huge Heymanna preinači u predsjedničku rezidenciju je još 2014. izazvala brojne kontroverze.

Obitelj Hymann je zbog progona bila prisiljena prodati svu svoju imovinu ispod cijene kako bi pobjegla iz zemlje ali je uhićena 1938. i ispitivana od strane specijalne policije Gestapoa. Hugo Heymann je preminuo nekoliko dana nakon ispitivanja, vjerojatno od posljedica mučenja.

Njegova udovica je poslije rata pokušala vratiti vilu u obiteljski posjed ali je jedan sud 1951. zaključio kako je Hugo Haymann vilu prodao „legalno i po pravilima tržišta“.

Njemačka država je vilu, koja se nalazila na području Zapadnog Berlina,  kupila 1962. a odluka o pretvaranju u predsjedničku rezidenciju donesena je 2914.

Nakon stupanja na dužnost predsjednika, Frank-Walter Steinemer je preko pola godine živio u svojoj privatnoj kući pored Berlina. Preseljenjem u vilu Heymann Steinemer se založio za postavljanje spomen ploče i „Kamena spoticanja“ pred vilu židovskog poduzetnika. Hina

Komentari

Komentari