Ponedjeljak, 30 studenoga, 2020

Njemački predsjednik nahvalio Milanovića ZBOG POMIRENJA “SA SRBIMA”, MILANOVIĆ: “HRVATSKA ĆE PRIHVATITI DIO IMIGRANATA S LEZBOSA”

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier podržava politiku pomirenja u Hrvatskoj koju provodi hrvatski predsjednik Zoran Milanović, priopćeno je nakon susreta dvojice državnika u petak u Berlinu.

Oba predsjednika su istaknula i napore za pružanje humanitarne pomoći migrantima koji su ostali bez krova nad glavom nakon požara u grčkom izbjegličkom kampu Moria.

“Čuo sam da je hrvatska vlada odlučila primiti određeni broj prognanika i smatram to lijepom gestom i ljudskim potezom i podržavam to”, rekao je Milanović.

Njemački predsjednik Steinmeier odbacio je tvrdnje kako je zajednička politika Europske unije kada je u pitanju odnos prema migrantima propala.

“Njemačka će se u sklopu svog predsjedanja Europskom unijom i zajednički s Europskom komisijom zalagati za zajedničku izbjegličku politiku”, rekao je Steinmeier.

“Predsjednik Milanović je u svojim prvim mjesecima kao predsjednik države poduzeo važne korake u procesu pomirenja prema Srbima i prema srpskoj manjini u Hrvatskoj i na tome smo mu zahvalni”, rekao je Steinmeier.

Na hrabrom putu

On je naglasio i da je hrvatskog predsjednika podržao na “hrabrom putu” politike pomirenja.

“Ovaj put koji je pokrenula Hrvatska će, nadam se, biti inspiracija i za druge za gradnju mostova”, kazao je njemački predsjednik.

Hrvatski predsjednik doputovao je u četvrtak u dvodnevni službeni posjet Njemačkoj, koji je počeo sinoć susretom s predstavnicima hrvatskih udruga u toj zemlji.

Zoran Milanović se zahvalio svom domaćinu na pozivu u Berlin i podršci na putu pomirenja u regiji.

“Ja politiku pomirenja provodim dvadeset godina i po prvi puta smatram da u Hrvatskoj imamo sugovornike za takvu politiku”, rekao je Milanović i naglasio kako će s takvom politikom nastaviti i dalje.

Uspješno hrvatsko predsjedanje EU-om 

Steinmeier i Milanović su razgovarali i o jačanju i funkcioniranju Europske unije posebice u uvjetima korona krize.

“Europska unije je paketom pomoći u lipnju dokazala solidarnost kakve nisu ni približno moguće u drugim dijelovima svijeta”, rekao je Steinmeier.

On je istodobno pohvalio Hrvatsku za dobar posao koji je obavila tijekom predsjedanja Europskom unijom u prvoj polovici ove godine.

“Jačanje EU-a je najvažnija zadaća i Hrvatska je to svojim predsjedanjem pod teškim uvjetima uspjela. Sada je na nama red do kraja ove godine nastavimo s ovim radom”, rekao je Steinmeier.

Jedna od tema razgovara bila je i borba protiv pandemije koronavirusa, a hrvatski predsjednik je izrazio nadu da će se epidemiološka situacija nakon turističke sezone u Hrvatskoj smiriti.

“Nadam se da će županije koje se nalaze na njemačkoj crvenoj listi nestati s te liste”, rekao je Milanović.

Visoka ocjena odnosima Njemačke i Hrvatske

Oba predsjednika su pohvalila izvrsne odnose između Njemačke i Hrvatske.

“Njemačka politika je prema Hrvatskoj uvijek bila predvidiva u pozitivnom smislu. Što znači pouzdana“, rekao je Milanović.

Na početku susreta s njemačkim predsjednikom Zoran Milanović je primljen uz vojne počasti i intoniranje himni. Ovo je prvi posjet nekog stranog državnika uz vojne počasti nakon višemjesečne pauze uzrokovane korona krizom.

Hrvatski predsjednik sastat će se tijekom dana i s predsjednikom njemačkog parlamenta, Bundestaga, Wolfgangom Schaeubleom, a dvodnevni posjet završava sastankom s predsjednikom Njemačke udruge srednjih poduzetnika Mariom Ohovenom.

Komentari

Komentari