FaH

Njemačka želi zaposliti zdravstvene radnike iz Filipina i s Kosova

Podijeli

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn želi sklopiti sporazume koji će radnicima u zdravstvenoj njezi iz stranih zemalja poput Kosova i Filipina omogućiti zapošljavanje u Njemačkoj.

Sabine Weiss, državna tajnica Ministarstva zdravstva u ponedjeljak je na Filipinima razgovarala o sporazumu kojim bi Njemačka riješila problem nestašice njegovatelja.

Spahn je sličan sporazum potpisala i kosovskim ministrom zdravstva prošlog mjeseca.

Njemačka ima oko 40 tisuća slobodnih radnih mjesta za djelatnosti zdravstvene njege, posebno za njegovatelje starijih i bolesnih osoba.

Weiss je za dpa u ponedjeljak rekla da bi obje zemlje imale korist od takvog sporazuma.

“Za nas on predstavlja rješenja za nestašicu kvalificirane radne snage u djelatnostima zdravstvene njege. No dobro je i za Filipine čiji mladi tako dobivaju privlačne poslovne ponude i mogućnost za učenje”, rekla je Weiss.

Weiss također planira posjetiti njemačku školu stranih jezika za radnike iz Filipina u instutu Goethe u Manili. U utorak bi se trebala sastati s filipinskim ministrom rada i predstavnicima međunarodnih agencija za zapošljavanje.

Prema njemačkom ministarstvu zdravstva, u prvoj polovici godine na Filipinima je njegovateljima izdano više od 25 tisuća putovnica, a njih 1500 doći će u Njemačku.

Spahn je u srpnju potpisala sporazum s Kosovom koji će tisućama radnica omogućiti dolazak u Njemačku, a Njemačka će zauzvrat Kosovu pomoći u poboljšanju zdravstvenog sustava. Hina

Komentari

Najnovije