NJEMAČKA STAVLJA RAMPU ZA RADNIKE IZ SRBIJE I BIH: “Čeka ih kriza, masovno će navaliti u Njemačku, a imamo previše svojih nezaposlenih”

Podijeli

Zbog nastavka epidemije koronavirusa njemačka Kršćansko-demokratska unija (CDU), stranka iz koje dolazi kancelarka Angela Merkel, želi ograničiti useljavanje iz zemalja tzv. zapadnog Balkana: Srbije, Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije te Kosova. Pretpostavljaju, naime, da će se u tim zemljama dogoditi ekonomska kriza kao posljedica epidemije, kao što je to slučaj i u Njemačkoj gdje je krajem travnja čak 10,1 milijun radnika bilo na skraćenom radnom vremenu, odnosno čija primanja subvencionira država, a znatno je rasla i stopa nezaposlenosti. CDU je pripremio izmjene pravilnika za useljavanje sa zapadnog Balkana koji je predstavljen prije pet godina.

– Nalazimo se pred snažnim ekonomskim padom te već sada imamo 600.000 nezaposlenih više nego na isti datum lani. Ostaviti režim za zapadni Balkan istim kao i do sada jednostavno nije opcija – rekao je Mathias Middelberg iz CDU u izjavi za Welt am Sonntag.

Te novine navode podatak da je broj nezaposlenih stranaca u Njemačkoj od ožujka porastao za 24 posto, na čak 840.000. Deutsche Welle (DW) podsjeća da je pravilnik o useljavanju iz zemalja zapadnog Balkana donesen 2016. godine kako bi se izbjeglo da stanovništvo tog područja podnosi zahtjeve za azil te su zbog toga te zemlje proglašene sigurnima. No DW upozorava da su radnici iz spomenutih zemalja ključni u graditeljstvu, ugostiteljstvu i njegovanju.

Kako pravilnik istječe krajem ove godine, CDU uvjetuje njegovo produljenje time da se praktički prepolovi broj zapadnobalkanskih useljenika. Sam je pravilnik donesen kao ustupak SPD-u u vrijeme kada su azil u Njemačkoj tražili izbjeglice iz Sirije, Iraka i Afganistana. Useljenici iz zemalja zapadnog Balkana također su koristili za njih stvoren sustav azila u kojem je uvjet za useljenje bilo zajamčeno radno mjesto u nekoj njemačkoj kompaniji. Program doista i jest bio uspješan, 27.000 radnika sa zapadnog Balkana samo u 2019. došlo je raditi u Njemačku, no u uvjetima rastuće nezaposlenosti i prijeteće duboke recesije vladajući žele stroži režim. CDU predlaže dvogodišnje produljenje, ali samo za 15.000 useljenika


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> NOVINAR NACIONALA BOLNO IZOKRENUO ISTINU O OBITELJI STIVA CULEJA, PODNESENA KAZNENA PRIJAVA
>>> Je li ovo normalna zemlja? KAJKIĆA RATNI ZLOČINAC S OVČARE PRIJAVIO DORHU JER JE JAVNO OBJAVIO PRIJETNJU KOJU JE PRIMIO OD NJEGA!
>>> Kakav preokret u slučaju Ivana Perišića i Bayerna; ako je ovo istina onda je hrvatski reprezentativac u velikim problemima
>>> EKONOMSKA KATASTROFA NAKON IZBORA: MORAT ĆEMO SE ZADUŽIVATI 6 MILIJARDI KUNA SVAKI MJESEC?
Komentari

Najnovije