NJEMAČKA SMANJUJE PDV S 19 NA 16 POSTO! A u Hrvatskoj ostaje 25…

Podijeli

Njemačka donosi veliki paket mjera za jačanje ekonomije pogođene koronom, piše Bild Zeitung. Velika koalicija planirala je 130 milijardi za 2020. i 2021. godinu!

Jedna točka odnosi se na PDV: on će biti smanjen sa 19 na 16 posto tokom šest mjeseci (od 1. srpnja do 31. prosinca). Niža stopa poreza bit će smanjena sa 7 na 5 posto. To će koštati državu 20 milijardi eura u proračunu.

“Jasno dajemo do znanja da očekujemo da paket bude usvojen”, rekla je šefica CDU-a Annegret Kramp-Karrenbauer na ZDF-u. “Svakome je u interesu.” Prema riječima čelnika SPD-a Norberta Walter-Borjansa, porezno olakšanje je posebno dobro za one koji ostvaruju male prihode. Međutim, ostaje za vidjeti hoće li se to preliti na potrošače ili će prodavači višak zadržati za sebe.

Lidl i Kaufland najavili su da će učiniti upravo to. “Ponudit ćemo sve proizvode za dnevne potrebe s sniženom stopom PDV-a od 16 umjesto 19 posto i sniženom stopom od 5 umjesto 7 posto”, objasnili su Matthias Oppitz, predsjednik Uprave Lidl Njemačka, i Andreas Schopper, šef nabave Kaufland Njemačke u zajedničkoj izjavi , “Podržavamo ciljeve Savezne vlade tako da pomoć dobijaju svi građani i imaju koristi od svoje svakodnevne kupovine.”

Glavni ekonomist Commerzbank Jörg Krämer rekao je da će smanjenje PDV-a potaknuti potrošnju. “To pomaže svima, a ne samo pojedinim industrijama.”

U Hrvatskoj vlada uvjerenje da PDV ne utječe izravno na cijene, no to je netočno, taj dojam je stvoren zbog u ekonomiji poznatog fenomena “ljepljivih cijena”, npr. ako one u jednom trenutku porastu zbog poskupljenja goriva ili povećanja poreza, ili nekog vanjskog čimbenika, neće se odmah vratiti na nižu razinu kad cijene goriva ili stopa poreza padnu, već se to događa kroz veći vremenski period.

PDV neki ekonomisti zovu i “porez na sirotinju”, jer je to najnepravedniji porez koji najviše pogađa siromašne: Oni koji se moraju zaduživati plaćaju i više od 25 posto svojih prihoda za PDV, oni koji potroše sav svoj novac od prvog do prvog plaćaju PDV u nominalnom iznosu u odnosu na prihode, dok netko tko zaradi 30.000 kuna mjesečno a potroši samo deset, a ostalo stavi na stranu, plaća tek 2.000 kuna PDV-a, oko sedam posto svojih ukupnih prihoda. Stoga se taj porez smatra izrazito nepravednim, iako učinkovitim i dobrim za izvoz. Niz zemalja izvan Europe poput SAD nemaju PDV na saveznoj razini, pa su stoga tamo europski proizvodi, primjerice automobili, osjetno jeftiniji nego u Europi.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> EUROPSKA KOMISIJA OBJAVILA: Evo kolika treba biti minimalna plaća u Hrvatskoj!
>>> SOROSEV Centar za mirovne studije PODNIO KRIVIČNU PRIJAVU PROTIV HRVATSKIH POLICAJACA: “Muče imigrante, crtaju im križeve na glavi”
>>> ODJECI PRESUDE O “ZDS”: Povučena zabrana Thompsonovog koncerta u Mariboru!
>>> BOSANAC KOJI JE NOŽEM UBO POLICAJCA U VRAT I RANIO JOŠ DVOJICU POVEZAN S TERORIZMOM?
Komentari

Najnovije