wikipedia.org

NJEMAČKA RASPUŠTA SPECIJALCE jer među njima ima “ekstremnih desničara”

Podijeli

Njemačka ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK) raspustit će dio specijalnih oružanih snaga zemlje, Bundeswehr, i restrukturirati elitnu vojnu diviziju nakon što je otkriveno da su neki od njenih članova “simpatizeri radikalne desnice”.

Radi se o Specijalnim snagama Bundeswehra (KSK) unutar kojih će AKK, prema pisanju Die Welta, provesti strukturalne reforme uključivši potpuno raspuštanje jedne od četiri njihove vojne jedinice.

KSK je dio njemačke vojske od 1996. godine, a grupa se fokusirala na antiterorističke operacije i spašavanje talaca iz neprijateljskih područja. Njeni članovi služili su u Afganistanu i na Balkanu. Ali njezine operacije izvodile su se u tajnosti.

Danas je KSK “postao djelomično neovisan” od zapovjednog lanca. Ali tijekom posljednjih nekoliko godina, dijelovi KSK bili su izloženi “otrovnom vodstvu, ekstremističkim tendencijama i lakom pristupu oružju”, navodi se u izvješću njemačkog ministarstva obrane.

“KSK ne može nastaviti postojati u svom sadašnjem obliku. Mora se mijenjati iznutra i bolje integrirati u (ostatak oružanih snaga)”, piše u izvješću koji potpisuje AKK.

Kramp-Karrenbauer je formirala tim “kako bi pokušala shvatiti kako se ekstremizam dogodio, zašto se to dogodilo i što se zapravo može učiniti”, piše DW. Ministrica treba predstaviti 50 prijedloga kojima će biti zahvaćeno oko 70 vojnika. Očekuje se da će Markus Kreitmayr ostati na poziciji glavnog zapovjednika KSK-a, ali grupa neće sudjelovati u vježbama ili međunarodnim misijama dok restrukturiranje ne bude završeno.

Vijest dolazi u trenutku kada se Njemačka pokušava suprotstaviti rastućem trendu desničarskog ekstremizma i antisemitizma. Zločini motivirani antisemitizmom porasli su gotovo za 20% u 2018. godini, posljednjoj godini za koju su dostupni policijski podaci. Statistike ukazuju na porast desničarskih i antisemitskih zločina u Njemačkoj, usprkos opadanju stope kriminala u cjelini. Podsjetimo se posljednjeg napada u Hanauu u kojem je počinitelj Tobias Rathjen zbog radikalnih uvjerenja ubio 10 ljudi većinom imigranata u veljači. U listopadu 2019. godine je bijeli supremacist ubio dva prolaznika u gradu Halleu, nakon što nije uspio ući u sinagogu i izvršiti masakr na židovski sveti dan Yom Kippur. U 2018. godini radikalni desničar ubio je političara Waltera Lübckea u Kasselu iz vladajuće stranke CDU-a kancelarke Angele Merkel koji je bio poznat po svojim promigrantskim stajalištima. U prosincu je njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer naveo posljednja dva navedena slučaja kao katalizatore detaljnih planova za restrukturiranje obavještajnih i agencija za provođenje zakona u 2020. godini s ciljem borbe protiv ekstremizma. Plan bi uključivao stvaranje 600 novih obavještajnih položaja.

Posljednjih godina pozornost se usmjerila na njemačke vojne snage, posebno KSK, zbog izvještaja u medijima i istraga tajnih službi koje su upućivale da unutar njenih redova postoje potencijalni ekstremistički simpatizeri.

U ponedjeljak je šef njemačke vojne kontraobavještajnih službi (MAD), Christof Gramm, rekao u Bundestagu da su se njegove snage suočile sa “zidom šutnje” dok su istraživale KSK posljednjih mjeseci. Naveo je da je vidljiv porast slučajeva “krajnje desnih simpatizera i potencijalnih mreža ekstremista” unutar vojske, koji se protive masovnoj imigraciji. Izvještaj MAD-a iz siječnja pokazuje da je 500 vojnika u njemačkog vojsci pod istragom zbog povezanosti s “desnim ekstremizmom”. Naveli su da je 20 slučajeva trenutno povezano sa KSK, što je u odnosu na broj osoblja, pet puta više nego u ostatku Bundeswehra. Broj slučajeva u KSK-u također se udvostručio u odnosu na početak 2019. godine.

Christian Mölling, voditelj sigurnosnog i obrambenog programa u Njemačkom vijeću za vanjske odnose, rekao je da je mogućnost krajnje desne mreže u okviru specijalnih snaga posebno zabrinjavajuća, s obzirom na kritičnu ulogu koji KSK ima u posebnim operacijama i specijaliziranom treningu. Posljednjih dana njemački su mediji objavili da je iz KSK nestalo oko 48.000 metaka municije i 62 kilograma eksploziva. Ministarstvo obrane je poručilo da slučaj još nije istražen a AKK je nalaz nazvala “uznemirujućim” i “alarmantnim”.

U utorak je njemački list Der Spiegel izvijestio je da su tajne službe pratile i vojnog podoficira koji je koristio dvije chat grupe na mobilnoj aplikaciji WhatsApp koje su koristile tzv. “krajnje desne grupe” kako bi u njima dijelile detaljne informacije, uključujući adrese i telefonske brojeve 17 istaknutih njemačkih osoba. Među osobama su se našli ministar vanjskih poslova Heiko Maasa, ministar financija Olaf Scholz i glumac Til Schweiger.

Navodi o “ekstremizmu” sežu u 2017. godinu, kada su pripadnici KSK-a na oproštajnoj zabavi od zapovjednika navodno bacali svinjske glave, svirali “desničarsku” rock glazbu i izvodili nacistički pozdrav. U svibnju je protiv vojnika KSK-a pokrenuta istraga zbog kršenja njemačkog zakona o kontroli oružja. Oružje i eksploziv pronađeni su na vojnikovom privatnom posjedu u istočnoj njemačkoj saveznoj državi Saksoniji. MAD je oštro kritiziran nakon slučaja Franca A., vojnika njemačke vojske kojem se sudi za kaznena djela terorizma. On je 2017. godine uhićen i optužen da je vodio dvostruki život pretvarajući se da je se sirijska izbjeglica kako bi izveo napad za koji se nadao da će biti identificiran kao islamistički terorizam. Aktivnosti Franca A. pobudile su strah od „vojske u sjeni“ među njemačkim vojnicima što je Gramm osporio. Nakon toga, MAD je bio pod istragom parlamentarnog odbora koji nadgleda njemačke obavještajne službe. “To je bio alarm za sveobuhvatni razvoj MAD-a”, rekao je Gramm.

Komentari

Najnovije