MORH/T. Brandt

Njemačka ministrica obrane pohvalila Hrvatsku vojsku: ‘Njemački vojnici mogu učiti od hrvatskih vojnika’

Podijeli

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević sastao se u nedjelju, 1. prosinca 2019. u Splitu s ministricom obrane Savezne Republike Njemačke Annegret Kramp-Karrenbauer. Ovo je prvi službeni sastanak ministra Krstičevića s novom njemačkom ministricom u Hrvatskoj, kojim je potvrđena izvrsna suradnja Hrvatske i Njemačke u području obrane i sigurnosti.

Nakon ceremonije svečanog dočeka u splitskoj zračnoj luci, ministri su s izaslanstvima održali bilateralni sastanak na kojem je potvrđeno prijateljstvo i partnerstvo Hrvatske i Njemačke, izvrsna suradnja hrvatske i njemačke vojske u misijama i operacijama i pohvala Hrvatskoj vojsci od strane Njemačke te potpora proširenju Europske unije zemljama jugoistoka Europe.

Krstičević: Hrvatska i Njemačka dijele iste prioritete i europske vrijednosti

Ministar Krstičević izrazio je zadovoljstvo susretom istaknuvši da je Njemačka najvažniji europski partner Hrvatske u području obrane i sigurnosti, te kako će Hrvatska i Njemačka nastaviti doprinositi izgradnji Europske unije. „Dijelimo iste prioritete i europske vrijednosti, pravi smo prijatelji i partneri“, rekao je Krstičević.

Njemački vojnici mogu mnogo naučiti od hrvatskih vojnika

Njemačka ministrica Annegret Kramp-Karrenbauer zahvalila je ministru Krstičeviću na srdačnoj dobrodošlici u splitskoj zračnoj luci i izrazila zadovoljstvo susretom u Hrvatskom. „Ovo je pravi susret prijatelja s prijateljem i drago mi je što sam ovdje. Imam puno kolega ministara, ali mogu reći da je ministar Krstičević u kratko vrijeme postao pravi prijatelj. Njemačku i Hrvatsku veže izvrsna suradnja i partnerstvo,  zajedno smo u Afganistanu, na Kosovu, od 2020. godine ponovno u Litvi. Hrvatski vojnici su važni partneri njemačkim vojnicima u misijama, imaju vrijedna vlastita iskustva i možemo od njih mnogo toga naučiti“, istaknula je Kramp Karrenbauer, prenosi dnevno.hr

Kramp-Karrenbauer: Hrvatska je platila visoku cijenu za svoju slobodu i zato ima posebnu ulogu za stabilnost u regiji

„Također, znamo da je Hrvatska platila visoku cijenu za svoju slobodu i zato ima posebnu ulogu za stabilnost u regiji“, naglasila je Kramp Karrenbauer.

Potpora proširenju EU

Ministrica je također dala potporu proširenju Europske unije i istaknula kako smatra pogrešnim odluku što je blokiran početak pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Konferencija o suradnji EU i NATO-a u organizaciji Hrvatske i Njemačke u Splitu 2020.

Na sastanku se također naglasilo kako Hrvatska i Njemačka ostvaruju izvrsnu suradnju u okviru NATO-a i Europske unije te su ministri Krstičević i Kramp Karrenbauer najavili održavanje konferencije ministara obrane Europske unije u Splitu u lipnju 2020. godine. Tema transatlantskih veza i suradnje Europske unije i NATO-a bit će ključna tema konferencije koju će organizirati Hrvatska i Njemačka, pri završetku hrvatskog  predsjedanja Vijećem Europske unije i uoči njemačkog predsjedanja u lipnju 2020. godine.

Sastanku su prisustvovali predstavnici njemačkog Saveznog parlamenta i predstavnici Hrvatskog sabora.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Pitanja iz Domovinskoga rata nad kojima se treba zamisliti!
>>> Real dovodi zamjenu za Luku Modrića: Igrač vrijedan 250 milijuna eura stiže debelo ispod cijene, a možda i potpuno besplatno
>>> Evo što bahati Englezi pišu o vatrenima i Luki Modriću
>>> 5 simptoma koji će vam otkriti probleme s bubrezima
Komentari

Najnovije