NJEMAČKA I FRANCUSKA ŽELE VIŠE NOVCA I OVLASTI ZA WHO, “Oni moraju moći prisiliti vlade država da budu transparentnije”

Podijeli

Njemačka i Francuska žele dati više novca i utjecaja Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji nakon što je pandemija COVID-19 naglasila dugogodišnje financijske i pravne slabosti u američkoj agenciji, pokazuje interni dokument kojeg je vidio Reuters.

Predložene reforme bi se već mogle raspravljati u WHO sredinom rujna, rekla su Reutersu tri dužnosnika upoznata s razgovorima, u kratkom roku koji će potvrditi rastuću zabrinutost dviju europskih sila u vezi s organizacijom, za koju također smatraju da je pretjerano podložna “vanjskim utjecajima”.

U zajedničkom dokumentu koji je distribuiran među diplomatama uključenim u razgovore o reformi, Berlin i Pariz rekli su da mandat SZO, koji uključuje sprečavanje izbijanja epidemija širom svijeta i pomaganje vladama u rješavanju problema, nije potkrijepljen odgovarajućim financijskim sredstvima i zakonskim ovlastima.

“Ne samo tijekom trenutne pandemije, postalo je jasno da WHO-u dijelom nedostaje sposobnost za ispunjavanje ovog mandata”, navodi se u dokumentu.

Zapadni diplomat u Ženevi, osvrćući se na doprinose zemalja članica na temelju njihovog BDP-a, rekao je: “Ključna točka je neusklađenost mandata SZO-a i financiranja. WHO bi trebao imati više novca i oni traže povećanje procijenjenih doprinosa.”

Francuska i Njemačka traže konsenzus “od Washingtona do Pekinga” oko dokumenta, rekao je izvor blizak razgovorima.

Ovaj potez pokazuje veliko zanimanje dviju zemalja za reformom usmjerenom na jačanje WHO-a, usprkos kolapsu razgovora sa Sjedinjenim Državama koji su u kolovozu propali na razini G7 zbog različitih stavova o reformi.

Ministri zdravlja Francuske i Njemačke su zatražili veća sredstva za WHO nakon razgovora s generalnim direktorom WHO-a Tedrosom Adhanom Ghebreyesusom u lipnju, no Trumpova administracija je smanjila financiranje, najavila povlačenje iz organizacije i optužila Tedrosa da je marioneta Kine.

Francusko-njemački plan reformi usmjeren je na jačanje WHO-a, dijelom kako bi se osnažilo organizaciju da bude kritičnija prema državama članicama ako ne poštuju globalna pravila o transparentnosti u izvještavanju o zdravlju i bolestima.
Njemački vladin dužnosnik, zamoljen da komentira dokument, rekao je: “Njemačka zajedno s drugima želi reformu. U toku su razgovori na različitim razinama.”

 

Komentari

Najnovije