google

Pisanja beogradskih medija o tome kako je Srbija dobila hladan tuš iz Bruxellesa jer će ovaj mjesec otvoriti samo jedno poglavlje u pristupnim pregovorima s EU, nisu htjeli komentirati u sjedištu EU niti diplomati država članica.

Zapravo, kažu da to nije ništa novo, a točnije je reći da Srbija do kraja predsjedavanja Rumunjske neće otvoriti niti jedno poglavlje.

Realno stanje

Iako je računala da bi mogla otvoriti poglavlje 9 o Financijskim uslugama, niti za to nema konsenzusa u Vijeću, iako se Rumunjska koja trenutno predsjedava Unijom izuzetno trudi pridobiti potporu.

No u EU odbijaju tvrdnje da se radi o nekoj blokadi, nego se radi, smatraju ti izvori, o realnom stanju pregovora, jer Srbija nije ispunila potrebne uvjete kako bi se moglo uvjeriti države članice da može ići naprijed u pristupnim pregovorima.

Neki diplomati država članica poručuju da se pažljivo pročita nedavni izvještaj o napretku Srbije koji je Europska komisija objavila prošli tjedan i onda će biti jasnije zašto pregovori ne idu željenim ritmom. Taj je izvještaj prilično kritičan prema Srbiji, pogotovo oko reformi pravosuđa, vladavine prava i pritiska na medije. Srbija isto tako nije osigurala punu suradnju s Haaškim sudom, odnosno mehanizmima koji su naslijedili rad ovog suda za procesuiranje ratnih zločina na području bivše Jugoslavije. U Europskoj komisiji iz Srbije dobivaju i sve više dokaza kako sadašnja vlast, umjesto osude ratnih zločina, relativizira presude, negira genocid u Srebrenici i glorificira ratne zločince kojima se daje posebna počast na skupovima, priređuju promocije knjiga i angažira ih se kao predavače u akademijama.

Iako je normalizacija odnosa s Kosovom ključni uvjet koji Srbija mora ispuniti u pristupnom procesu, što je i uvršteno u poglavlju 35, to u ovom trenutku nije bio razlog neotvaranje drugih poglavlja. Štoviše, Europska unija smatra da veću odgovornost za zastoj u dijalogu snosi Kosovo zbog uvođenja tarifa od 100 posto na uvoz robe iz Srbije i BiH. Komisija je još jednom kritizirala Kosovo zbog te odluke. Pozvala je da to povuče, a pohvalila je Srbiju što je na sve to reagirala “suzdržano”.

Proces

Iako se u srpskim medijima često spominje da Hrvatska stoji iza usporavanja pregovora, to u EU odbacuju. Većina poglavlja se ne otvara zbog skeptičnosti koju imaju najčešće Francuska, Njemačka i Nizozemska. Te države nisu inače previše sklone ubrzavanju procesa proširenja, bez obzira o kojoj se državi kandidatkinji radi.

Glavna tema trenutno oko proširenja je očekivanje da Vijeće EU odredi datum za otvaranje pristupnih pregovora s RHHrvatska se više od drugih trudi ubrzati proces proširenja i upozorava na opasnost od zastoja u tome. Hrvatska, kada preuzme predsjedavanje u prvoj polovici sljedeće godine, organizirat će i poseban summit posvećen proširenju prema zapadnom Balkanu, što će biti i najveći summit u Zagrebu tijekom tog predsjedavanja.Makedonijom i Albanijom, državama koje imaju status kandidata, ali nisu još dobile datum za otvaranje pregovora. Nakon što je prošli tjedan Europska komisija još jednom preporučila, i to bez dodatnih uvjeta, otvaranje pregovora s ovim državama, sada je postupak prebačen u ruke državama članicama. Najprije treba vidjeti kako će se očitovati njemački parlament, a potom i druge države kako bi se procijenilo ima li uopće šanse da ta odluka bude usvojena do kraja lipnja, dakle do kraja rumunjskog predsjedavanja Unijom.

Moguće je da i ta odluka bude odložena za srpanj, kada će kormilo preuzeti Finska.

Zapravo, Hrvatska se više od drugih trudi ubrzati proces proširenja i upozorava na opasnost od zastoja u tome. Hrvatska, kada preuzme predsjedavanje u prvoj polovici sljedeće godine, organizirat će i poseban summit posvećen proširenju prema zapadnom Balkanu, što će biti i najveći summit u Zagrebu tijekom tog predsjedavanja.

Augustin Palokaj/Euractiv


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Nešto je jezivo na fotografiji – više od polovice ljudi to ne vidi
>>> PAZITE SE: Opasna bolest hara Hrvatskom, sigurni su jedino Dalmatinci
>>> Novinar iz Perua otkrio Luki Modriću nešto što je zaprepastilo hrvatskog kapetana
>>> JEDNOSTAVAN TRIK OTKRIVA PRIJEVARU: Ako uskoro kupujte automobil, ovo bi vam moglo dobro doći
KOmentari
Prati nas i ne propusti ekskluzive!