Subota, 29 veljače, 2020

Ništa od novogodišnjeg koncerta Zabranjenog pušenja u Mostaru? Sejo Sexon podržao je Komšića

Osuđujemo pritiske na slobodne umjetnike od strane sljedbenika zločinačkih politika, reagirali su iz Demokratske fronte, stranke Željka Komšića, javlja Avaz.

Kantonalni odbor (KO) DF-a HNK najoštrije osuđuje staljinističko-komunističke metode pritisaka na grupu “Zabranjeno pušenje” od promotora politike udruženog zločinačkog poduhvata, odnosno metode koje rezultiraju zabranom novogodišnjeg koncerta ove grupe u Mostaru.

“Udbaški konvertiti, dojučerašnji komunisti preobučeni u odore nacionalista, zaneseni idejom rehabilitacije verbalnog delikta te idejom zabrane iznošenja slobodnog mišljenja i prava na politički stav, nastoje građanima Mostara uskratiti i novogodišnju zabavu, i to samo zbog toga što se ne slažu s političkim stavom koji je nedavno izrazio Davor Šučić, frontmen grupe “Zabranjeno pušenje”.

Mi u DF-u smatramo da su ovakvi pritisci na slobodne umjetnike, sa stanovišta uljuđenih i demokratskih postulata, nedopustivi. Povijest nas uči tome da su nacisti i staljinisti u svojim krvavim pohodima prvo dolazili po umjetnike pa onda po druge politički, rasno, vjerski i nacionalno nepodobne građane – kazali su iz DF-a.

Ukoliko grupi “Zabranjeno pušenje” bude zabranjeno održavanje koncerta, i to uslijed pritisaka od totalitarne manjine, i ukoliko ta totalitarna manjina u konačnici uspije odnijeti pobjedu nad voljom većine građana Mostara, bit će to poraz cjelokupnog društva, ali i uvod u eliminaciju političkih neistomišljenika koja se od anticivilizacijskih i neevropskih politika i njihovih megafon, već uveliko najavljuje”, istaknuto je u priopćenju DF-a HNK.

Podsjetimo, jučerašnja konferencija za medije u Mostaru na kojoj su trebali biti predstavljeni izvođači za doček Nove godine iznenada je otkazana, a između ostalih, trebali su se novinarima obratiti i članovi “Zabranjenog pušenja”.

Prema izvještavanju medija, iza svega stoji politika, odnosno stavovi frontmena grupe Davora Sučića, poznatijeg kao Sejo Sexon.

Mostarski portal “StarMo” napisao je da su neke Sučićeve rečenice u intervjuu, koji je dao za jedan BIH list, “loše zazvonile” u ušima nekih ljudi iz Tima Mostar 2024, organizatora konferencije za medije i dočeka Nove godine.

Sučić je, između ostalog, u intervjuu rekao da bi i on glasao za lidera DF-a Željka Komšića, te da ga predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ne bi nikada primio u svom uredu u zgradi Predsjedništva BiH.

“Ja nisam Hrvat profila hrvatstva kakav Dragan Čović smatra hrvatstvom”, kazao je, između ostalog, Sučić.

Komentari

Komentari