Petak, 10 srpnja, 2020

NIKAD NE BI REKLI: Plenkovićev HDZ pronašao zamjenu za Kolindu?

Strepnja, panika i nervoza, cirkuliraju posljednjih dana HDZ-om, djelom zbog debakla na europskim izborima, a djelom i stoga što im na vrata kucaju predsjednički izbori. Kako za sada stvari stoje, u utrku kreću dva više no ozbiljna kandidata, riječ je o Zoranu Milanoviću i glazbeniku Miroslavu Škori. Za to vrijeme, kadidatkinja koju je šef stranke Andrej Plenković javno podržao ni njima samima nije otkrila što smjera.

”Kolinda Grabar-Kitarović je neodlučna, ni sa kime iz stranke još nije pričala o kandidaturi za još jedan mandat. Pitanje je što ćemo učiniti ako od utrke odustane, što nije nemoguće”, tvrdi naš izvor iz vladajuće stranke blizak premijeru, dodajući da je vremena sve manje te da bi predsjednica ukoliko se misli natjecati to što prije morala i otkriti. ”Dovodi nas u nezavidnu situaciju, u slučaju kandidature moramo je podržati, jer bi sve ostalo bilo ludost. No, koga ćemo podržati, ako ona odustane, hoćemo li uopće imati vremena nekog isprofilirati’?’, pita se naš sugovornik, napominjući da doista Plenkoviću ni ne ide na ruku njena pobjeda na izborima te da svojevrsna sabotaža nije nemoguća.

”Ako se ona i kandidira, ne vjerujem da će se netko posebno angažirati oko njene kampanje, Plenkoviću više na ruku ide Milanović kao predsjednik, jer bi iz ratova s njime poentirao među HDZ-ovim biračkim tijelom, dok su HDZ-ovci u sukobima između njega i predsjednice uvijek bili skloniji predsjednici”, analizira naš sugovornik te se prisjeća zagrabačkog scenarija, koji i u slučaju predsjedničke kandidature nije nemoguća opcija.

”Plenković je na Bandića poslao dr. Prgometa, za kojega se u startu znalo da nema nikakve šanse. Time je zapravo napravio uslugu Bandiću, koji je na koncu i pobijedio, a pobijedio je jer je HDZ to tako htio”, podsjeća HDZ-ovac, napominjući da se u stranci ranije razmatralo koga umjesto predsjednice kandidirati na tim izborima.

”Dok je Plenković bio dobar s Bandićem govorilo se o Martini Bienenfeld iz Hrvatske turističke zajednice, ali europski izbori otkrili su da ona nije politički kalibar. Osim toga, Bandić i Plenković nedavno su se razišli i zahladili odnose”, objašnjava naš sugovornik.

U slučaju da predsjednica, koja i sama razmišlja o tome da se ne natječe za još jedan mandat, odustane, HDZ nema previše opcija. Iz tima Grabar-Kitarović objašnjavaju da ona itekako ima argumenata za povlačenje.

”Osim što su preko Šeksa već krenula podmetanja i miniranja njene pobjede, smješi joj se fotelja u Europskoj komisiji. Konkurenti s kojima bi se morala sučeliti Škoro, Milanović pa i Kolakušić su izrazito jaki, konkurencija je ljuta, a pobjeda bi bila tijesna. I predsjednica je toga svjesna pa razmatra opciju da ode kao pobjednica što bi joj svakako osiguralo nastavak karijere, za razliku od poraza koji bi je trajno eliminirao s političke scene”, analizira pak naš sugovornik blizak predsjednici.

A kada se govori o mogućim  HDZ-ovim zamjenama za predsjednicu, nekoliko je zanimljivih imena koja se vrte vladajućom strankom i to već neko vrijeme, jedno od tih imena ono je generala, i ministra branitelja Damira Krstičevića.

”On je odmjeren, javnosti je jako simpatičan, spada u skupinu omiljenih ministara i ne bi bio loša opcija. Drugi kandidat koji se spominje kao eventualna zamjena je Jandroković”, tvrdi naš sugovornik iz vladajuće stranke. A da bi Jandroković doista mogao biti HDZ-ov kandidat za predsjednika, u vremenu kada su se lomila koplja između Plenkovića i Grabar-Kitarović tvrdio je i analitičar Slaven Letica.

”Sve učestaliji ‘hladni verbalni rat’ predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Vlade, Andreja Plenkovića potaknut je javnom tajnom da HDZ neće sadašnju predsjednicu podržati na predsjedničkim izborima. Među zainteresiranim potencijalnim kandidatima koje bi mogao podržati su akademik Zvonko Kusić, rektor dr. Damir Boras, bivša predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec i sadašnji predsjednik Sabora Gordan Jandroković – trenutno najbolje kotira ‘čuvar leđa’ brojnih predsjednika HDZ-a pa i sadašnjeg, Gordan Jandroković”, tvrdio je svojedobno Letica.

Autor: Iva Međugorac/Dnevno.hr


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> INCIDENT NA OBILJEŽAVANJU DANA ANTIFAŠISTIČKE BORBE: Muškarac urinirao kod spomenika i ponosno napravio selfie
>>> Skandal u Brezovici! Bujanec otkrio kakvu je paniku preživjela Kolinda!
>>> BOŽINOVIĆ O “VUČJAKU”: Pogledajte taj kamp migranata u BiH, nema ni žena ni djece…
>>> ESTOFEX izdao najviši 3. stupanj upozorenja za dio Hrvatske!
Komentari

Komentari