epa08940570 A nurse prepares to administer Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccine at a hospital in Krakow, southern Poland, 15 January 2021. Poland started a vaccination campaign against the coronavirus disease (COVID-19) on 27 December 2020. EPA/Lukasz Gagulski POLAND OUT

NIJE SAMO NOVAC: Procurila tajna izraelske moći – Pfizeru su dali obećanje kojem nisu mogli odoljeti

Podijeli

Izrael je osigurao oko 10 milijuna doza Pfizerovog cjepiva protiv Covida-19 većom cijenom, ali dogovorom da s tom kompanijom dijeli medicinske podatke o cijepljenim građanima

Dok Hrvatska i većina zemalja Europske unije imaju problema s cijepljenjem i docjepljivanjem građana protiv bolesti Covid-19, a zbog usporene proizvodnje i dostave Pfizerovog cjepiva, prvog koje je Europska komisija odobrila, Izrael nema tih problema i prednjači u svijetu svojom kampanjom cijepljenja.

Od sredine prosinca, kada su u Izrael stigle prve pošiljke Pfizer/BioNTechovog cjepiva, ondje je procijepljeno već 40 posto stanovništva, a cjepivo i dalje uredno pristiže. Stoga se postavlja pitanje kako Izraelu to polazi za rukom, dok se gotovo čitava Europska unija suočava s problemima nabave cjepiva i cijepljenja stanovništva.

Dogovorili s Pfizerom najbržu kampanju cijepljenja

Stvar je u tome da je Izrael u prosincu prošle godine sklopio tada još tajni dogovor s Pfizerom o nabavi gotovo 10 milijuna doza cjepiva u tjednim pošiljkama od 400.000 do 700.000 doza. Kako je država s jedva devet milijuna stanovnika nagovorila kompanije koje se udvaraju tržištima sa stotinama milijuna potencijalnih kupaca da najprije njoj ispune svoje narudžbe – pita se Financial Time odmah nudeći i odgovor.

Naime, izvršni direktor Pfizera Albert Bourle te izraelski premijer Benjamin Netanyahu i ministar zdravstva Yuli Edelstein prethodno su obavili čak 17 razgovora dogovorivši da će provesti najbržu kampanju cijepljenja u svijetu, a zauzvrat s Pfizerom podijeliti sve relevantne podatke o učinkovitosti i nuspojavama njihovog cjepiva. Prema tom dogovoru, Izrael će Pfizeru, ali i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, pružiti detaljne podatke o dobi, spolu i povijesti bolesti cijepljenih građana, kao i svim nuspojavama, jedino bez otkrivanja njihovih identiteta.

Izraelski ministar zdravstva jedini u svijetu ima osmijeh na licu

Glasnogovornik Pfizera Financial Timesu je rekao da je epidemiološka analiza s izraelskim ministarstvom zdravlja jedinstvena po tome što će omogućiti procjenu hoće li određena stopa cijepljenja omogućiti imunitet krda povrh izravne zaštite te razjasniti može li se pad broja slučajeva zaraze pripisati cjepivu ili stečenom imunitetu.

“Pfizer će se moći time pohvaliti, zarađivati ​​na tome i objavljivati te podatke. Da nije toga, nijedna tvrtka ne bi gledala prema nama već bi tražila stostruko veća tržišta”, pojasnio je izraelski ministar zdravstva Yuli Edelstein.

Edelstein kaže kako mu zbog toga kolege iz drugih zemalja govore da je trenutno jedini ministar zdravstva u svijetu s osmijehom na licu.

A s obzirom na dinamiku isporuka, Izrael bi do ožujka trebao imati višak cjepiva od sva tri glavna proizvođača. Zrakoplovi s Pfizerovim cjepivima slijeću svake nedjelje u Tel Aviv i to pred televizijskim kamerama. Dok većina zemalja, uključujući Hrvatsku, muku muče s nabavom cjepiva i kašnjenjem isporuka, Izrael je prvom dozom cjepiva cijepio već više od 2,6 milijuna građana, a drugu dozu primilo je nešto više od 1,1 milijun stanovnika, uglavnom onih starijih od 60 godina.

Izrael i Pfizer imaju ‘win-win’ situaciju

Tih 10 milijuna doza koje će dostaviti Izraelu kap su u moru za Pfizer koji se obvezao da će ove godine proizvesti 1,3 milijarde doza cjepiva. Ta kompanija očito ima puno dobiti od sporazuma s Izraelom koji je postao globalni predvodnik kampanje brzog cijepljenja protiv Covida-19. Ako se cjepivo pokaže učinkovitim, dubinska analiza kampanje cijepljenja u Izraelu bit će Pfizeru od marketinške, a zatim i financijske koristi.

“Uvjerili smo ih da ćemo, ako nam prvima daju svoje cjepivo, točno znati kako ga primijeniti u najkraćem mogućem roku. I upravo to se i dogodilo. Bili smo pravodobno pripremljeni, rano smo potpisali sporazume i rekli farmaceutima da će brzo vidjeti rezultate. To je win-win situacija”, objasnio je za Politico izraelski ministar zdravstva.

u Izraelu do kraja ožujka planiraju cijepiti gotovo svo stanovništvo, a tada su i parlamentarni izbori (foto: Profimedia)

Izrael Pfizerovu dozu cjepiva plaća znatno više nego EU

Naravno da ta ‘win-win’ situacija ima i svoju cijenu. A ona je, kako piše Politico, i te kako visoka mjeri li se cijenom pojedinačne doze cjepiva. Naime, izraelski su dužnosnici početkom godine kazali da Pfizeru plaćaju čak 30 dolara po dozi cjepiva, što je više nego dvostruko skuplje od cijene koju Pfizeru plaća Europska unija. Međutim, izraelska javna televizija kasnije je objavila da se radi o još višem iznosu – čak 47 dolara po dozi cjepiva.

Podsjetimo, sredinom prosinca belgijska državna tajnica za financije Eva De Bleeker greškom je na Twitteru objavila cjenik pojedinačnih cjepiva svih proizvođača od kojih je EU naručila cjepivo i po tom cjeniku EU Pfizeru plaća 12 eura po dozi.

Nije zgorega spomenuti da je izraelski premijer Netanyahu više puta javno spominjao svoje dobre odnose s čelnicima Pfizera i Moderne, sugerirajući da je upravo to bilo presudno u osiguravanju milijuna doza cjepiva.

“Stalno razgovaram s njima”, kazao je Netanyahu posebno naglasivši da je izvršni direktor Pfizera Albert Bourla “potomak židovske obitelji iz Soluna i veliki prijatelj Izraela”.

Miroslav Filipović/Net.hr


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

>>> Od 1. veljače četiri velike promjene? Za kafiće se sprema novo pravilo…
>>> Žena s obitelji došla iz Francuske u Hrvatsku: U 3 rečenice rekla je sve o našoj državi…
>>> Očajan rasplet situacije u Petrinji – sve su glumili? Šprajc: ‘Spušten je zastor…’
>>> Banka isplatila čovjeku 15.000 kn pa ga tužila! Tražili su da im vrati novac…
Komentari

Najnovije