Nedjelja, 7 lipnja, 2020

Newsweek pod pritiskom javnosti i odvjetnika generala Gotovine objavio ispravak: Više ne krive Thompsona za ‘ustaški bojni poklik’

Kako smo već pisali Newsweeek je prije nekoliko dana objavio skandalozan i sramotan članak posvećen dočeku hrvatske nogometne reprezentacije u Zagrebu, a nakon srebra osvojenog na Svjetskom prvenstvu. Objavljen je pod naslovom “Hrvatska reprezentacija pozvala profašističkog pjevača dok su mase slavile s nacističkim pozdravima i ustaškim bojnim poklicima”, te su se usmjerili na hrvatskog branitelja Marka Perkovića Thompsona.

Na sve je reagirao na svom Twitteru ugledni hrvatski odvjetnik, Luka Mišetić, poznat kao i odvjetnik generala Ante Gotovine, kojeg je obranio i na Haaškom sudu te srušio sramotne optužbe o Hrvatskoj kao o državi nastaloj na ”udruženom zločinačkom pothvatu.”

Zanimljivo je kako je nakon njegovih objava Newsweek objavio ispravak u kojem stoji:
“Ranija verzija ovog članka sadržavala je tvrdnju kako je Thompson počeo svoju izvedbu ustaškim bojnim poklikom. Popeo se na pozornicu i pjevao ‘Lijepa li si’, koja je neslužbena himna hrvatske nogometne reprezentacije. Naslov je promijenjen da bi bolje odražavao sadržaj ove priče. Newsweek žali zbog pogreške.”

Podsjetimo, Mišetić je pozvao ljude da podnesu svoje pritužbe na članak Newsweeku. Zatim je novinarka reagirala i maknula svoj tweet, te promijenila neke stvari unutar članka.

“Maze sada tvrdi da je Thompson pjevao pjesmu ‘uronjenu u nacionalističke stihove’, citirajući Lijepa li si, a koja nije nacionalistička pjesma. Tvrdi se da su ‘neki članovi publike držali ustaške simbole’, pozivajući se na jedan znak s takvim simbolom, koji je navodno uklonjen”, objavio je Mišetić, prenosi narod

Objavio je da je novinarka pokušala spasiti priču kopiranjem slika s Twittera, i kako je promijenila naslov. Newsweek se polako povukao, ali svejedno je nevjerojatan pokušaj sramoćenja Hrvatske.

Zanimljivo, u obranu Vatrenih od pamfleta objavljenog u Newsweeku stao je portal Index, na svoj način, dakako. Inače poznat po tome da je mjesecima, pa i godinama, pozivao navijače na bojkot hrvatske reprezentacije.

Komentari

Komentari